Preminuo Nedžib Šaćirbegović, otac prvog ambasadora RBiH u UN-u

Nedžib Šaćirbegović, otac prvog ambasadora Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Muhameda Šaćirbeya, preselio je na Ahiret jutros u dva sata po američkom vremenu. 

a5ee1928fa9056712b556f0c6395e843

Dr. Nedžib Šaćirbegović rođen je 1926. godine u Travniku, a 1935. je cijela familija preselila u Sarajevo. Tu je završio Prvu mušku gimnaziju i kao 15-godišnjak postao član Mladih muslimana. U Zagrebu su on i supruga Aziza završili medicinski fakultet.

Rahmetli Nedžib Šaćirbegović, zajedno sa predsjednikom rahmetli Alijom Izetbegovićem, bio je osuđen na četiri godine zatvora 1946. godine. Potom je osuđen na još 18 mjeseci teškog zatvora bez valjanog razloga. Za vrijeme robije komunisti ga raspoređuju na prisilni rad izgradnje Centralnog komiteta SK BiH. Nakon odslužene kazne on i supruga Aziza iz Sarajeva odlaze u Zagreb gdje završavaju medicinski fakultet.

Nakon nekoliko godina rada kao doktori u Travniku i Sarajevu, a pod pritiskom tadašnjih vlasti, napušta Jugoslaviju i postaje disident. Nakon Turske i Libije seli u USA gdje je živio sve do smrti.

Imao je značajnu ulogu u osnivanju SDA. Formiranjem Stranke demokratske akcije, on se djelimično politički aktivira. Njegova pomoć ogledala se u postojanoj podršci nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj