SVAKE SEDMICE U PROSJEKU UMIRE 12 RADNIKA! U izgradnji objekata za SP u Kataru život izgubilo više od 6.500 ljudi

Više od 6.500 gastarbajtera izgubilo je život u Kataru radeći u teškim uslovima na izgradnji objekata koji će biti korišteni na Svjetskom fudbalskom prvenstvu 2022. godine.

ROBOVLASNIČKA DRŽAVA: Od 2,4 miliona stanovnika u Kataru, njih 60% su  migranti koji žive u radničkim logorima - GlobalCir

Svake sedmice u Kataru umire u prosjeku 12 gastarbajtera iz Indije, Nepala, Pakistana Bangladeša i Šri Lanke, od 2010. godine, kada je Kataru dodijeljeno domaćinstvo, prenio je Guardian.

Podaci govore o 5.927 umrlih u periodu od 2011. do 2020. godine, dok je pakistanska ambasada u Dohi dodala još 824 žrtve u istom periodu.

Ukupan broj umrlih vjerovatno je mnogo veći jer brojke ne uključuju značajan broj gastarbajtera iz zemalja kao što su Filipini i Kenija, a ni posljednji mjeseci prošle godine nisu obuhvaćeni statistikom, naveo je list.

Katar je naišao na masovne međunarodne kritike zbog onoga što su Amnesty International i drugi opisali kao robovske uslove za radnike, koji rade na izgradnji objekata za Svjetsko prvenstvo naredne godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj