IZRAEL ŽELI SPRIJEČITI ISTRAGU O RATNIM ZLOČINIMA?! Netanyahu zatražio od Bajdena da zadrži Trampove sankcije Međunarodnom kaznenom sudu (ICC)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Bidena) u prvom telefonskom pozivu prošle sedmice da zadrži sankcije koje je izrekla Trampova administracija Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), kažu izraelski dužnosnici.

bajden-netanyahu123

Izraelski dužnosnici zabrinuti su da bi uklanjanje sankcija omelo napore Izraela da zaustavi potencijalnu istragu o ratnim zločinima protiv Izraela i da bi sudski tužitelj to mogao shvatiti kao signal da se USA čvrsto ne protive toj istrazi. Suci ICC-a otvorili su put potencijalnoj istrazi prošlog mjeseca kada su presudili da je sud nadležan za Zapadnu obalu i Gazu. (Izrael nije potpisnik Rimskog statuta, koji određuje mandat suda, ali palestinski teritoriji jesu.)

Izrael je vrlo zabrinut da bi svaka istraga mogla dovesti do međunarodnih potjernica protiv izraelskih dužnosnika i vojnih časnika i mogla bi potaknuti BDS (bojkot, dezinvestiranje i sankcije) kampanje protiv Izraela. Izrael je zatražio od desetaka saveznika da prenesu “diskretnu poruku” kako bi pozvali tužitelja ICC-a Fatoua Bensoudu da ne ide dalje sa istragom, kao što smo objavili prije dvije sedmice.

Iako također nisu stranka Rimskog statuta, USA su imale vlastite konfrontacije s ICC-om koji je prošlog marta počeo provođenje istrage o ratu u Afganistanu, koja bi mogla utjecati na američke trupe i CIA-u. Trampova administracija reagirala je izričući sankcije dužnosnicima ICC-a, uključujući Bensoudu, i prijeteći da će sljedeće sankcionirati suce suda. Državni tajnik Mike Pompeo obećao je tada daljnje korake ako ICC otvori istragu protiv Izraela.

Izraelski diplomati iznijeli su slučaj američkim kolegama da bi ih, čak i ako se vlada ne slaže sa sankcijama, trebali zadržati na mjestu kao polugu da uvjeri Bensoudu i njezinog nasljednika da ne nastavljaju istrage o Afganistanu ili Zapadnoj obali i Gazi. To je pitanje pokrenuto u nedavnom telefonskom pozivu između Ashkenazija i Blinkena, kažu izraelski dužnosnici.

“U mom telefonskom pozivu s predsjednikom Bajdenom razgovarali smo o našoj moralnoj obavezi da zaštitimo svoje trupe od onih koji pokušavaju klevetati njihov moral lažnim tvrdnjama”, rekao je Netanyahu prošlog četvrtka na pomenu za vojnike koji su stradali u akciji izraelske vojske. Njegovi su komentari prošli nezapaženo, ali izraelski dužnosnici kažu da je nagovijestio moguće istrage ICC-a protiv izraelskih i američkih vojnika. Netanyahuov ured odbio je komentirati ovu priču, kao i Bijela kuća i State Department.

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj