JEDNA OD NAJGORIH EKOLOŠKIH KATASTROFA: Čišćenje katrana na istočnom Mediteranu će trajati godinama

Jedna od najgorih ekoloških katastrofa na istočnom Mediteranu zahvatila je veliki dio obale Izraela i južnog Libana pošto je izliveni katran iz mora dospio do kopna. Postoji bojazan da će za čišćenje biti potrebne godine.

Ekološka katastrofa na istoku Sredozemlja – Veći dio izraelske obale  prekriven katranom! | | Morski HR

Hiljade dobrovoljaca i vojnika danima pomažu u čišćenju terena, a pijesak, plastične boce i drugi otpad iz mora bili su prekriveni gustim slojem katrana koji je zahvatio preko 100 kilometara obale. Nekoliko ministarstava pozvalo je ljude da do daljeg izbjegavaju plaže za kupanje, sport i razonodu.

Dobrovoljci su se odazvali da pomognu u čišćenju zagađene obale, a lokalni mediji su prenijeli da je više njih potražilo ljekarsku pomoć zbog intoksikacije otrovnim isparenjima. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je posetio juče jednu od zagađenih plaža i pohvalio rad ministarstva zaštite životne sredine.

Jedna od najvećih ekoloških katastrofa u historiji Izraela

Na mnogim dijelovima izraelske mediteranske obale duge 120 kilometara pronađene su desetine tona katrana i postoji strah da će za čišćenje biti potrebni mjeseci ili čak godine. Izvještaji o masnom pijesku pronađenom na plažama na jugu Libana izazvali su zabrinutost zbog veće štete.

Prijelazni premijer Libana Hasan Diab rekao je u ponedjeljak da je izlijevanje doseglo južne obale njegove zemlje. Ljepljive crne naslage bile su vidljive na plažama u prirodnom rezervatu u blizini grada Tira, gdje se gnijezde ugrožene glavate i zelene morske kornjače. Južno od Izraela, u Gazi, zvaničnici su rekli da su plaže čiste zbog morskih struja.

Nevladine organizacije prijavile su da su kornjače i ptice prekrivene crnim muljem, a ekolozi su proglasili katastrofu. Prema riječima zavoda za zaštitu prirode i parkova, u pitanju je „jedna od najozbiljnijih ekoloških katastrofa“ u historiji Izraela. Moguće je da se na obalama nalazi i 1.000 tona opasnog katrana.

Obavezna zaštitna oprema prilikom čišćenja

Nakon što su neki dobrovoljci, koju su učestvovali u čišćenju tokom vikenda hospitalizovani, vjerovatno zbog udisanja otrovnih gasova, zvaničnici su upozorili da se organizovano čišćenje može nastaviti samo sa odgovarajućom zaštitnom opremom.

Izrael pokušava da pronađe izvor zagađenja za koje se pretpostavlja da je došlo s broda sa kojeg se izlila nafta.

Smatra se da je do izlivanja došlo tokom oluje 11. februara, sa broda udaljenog oko 50 kilometara od obale. Trenutno se koriste satelitske slike i kretanja morskih struja kako bi se otkrio pronalazak odgovornog broda.

Ministrica zaštite životne sredine Gila Gamliel rekla je da se trenutno istražuje devet brodova.

Ona je u nedjelju posjetila plažu južno od Tel Aviva i izjavila da će čišćenje koštati desetke miliona šekela (oko 1,1 miliona eura) i da izraelska vlada razmišlja o preduzimanju pravne akcije za dobijanje odštete koja bi mogla da iznosi milione dolara.

– Naša moralna obaveza prema javnosti je lociranje odgovornih za događaj – rekla je Gamlielova.

Prošlog četvrtka na plaži na jugu Izraela pronađen je 17 metara dugačak kit prekriven crnim katranom. Uprava za zaštitu prirode i parkova saopštila je da je obdukcijom nađen proizvod na bazi ulja – crna tečnost. Međutim, službenik je rekao da je prerano da se kaže da li je tečnost došla iz istog izvora izlivanja nafte.

Sud naložio zatvaranje podataka iz istrage

Spekuliše se da Izrael ima već ideju o tome ko je odgovoran za ovu ekološku katastrofu, ali da država zadržava objavu zbog diplomatske i korporativne osetljivosti. Izraelski sud u ponedeljak je izdao nalog za zatvaranje podataka koji se odnose na istragu, a koji uključuju detalje koji bi mogli da identifikuju osumnjičene.

Prava šteta za divlje životinje i ekosistem tek treba da se utvrdi jer se katran još ispira iz mora. Izraelska vlada se nada da će plaže biti sigurne za kupače do kraja marta kada ponovo započinje sezona kupanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj