RAZGOVARAO I SA AMBASADOROM TURSKE! Izetbegović primio kineskog ambasadora: Nabavka vakcina u fokusu razgovora!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Narodne Republike Kine Ji Pinga.

Na sastanku je razgovarano o odnosima Bosne i Hercegovine i Kine, mogućnostima unapređenja saradnje, te o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, stoji na zvaničnoj stranici SDA.

Ambasador Ping je istaknuo da Kina podržava napore Bosne i Hercegovine u borbi protiv koronavirusa. Razmatrana je i mogućnost nabavke vakcina kineskih proizvođača za potrebe građana Bosne i Hercegovine, te je istaknuto da su već uspostavljeni kontakti između proizvođača iz Kine i institucija Bosne i Hercegovine, ali i da će Kina učiniti dostupnim oko 10 miliona doza vakcina putem COVAX mehanizma.

Razgovarano je i o modelima ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Kine, te o mogućnostima finansiranja projekata iz oblasti zdravstvene njege i obrazovanja, navode iz SDA.

Izetbegović je jučer sudjelovao na online sastanku Evropske narodne stranke (EPP) i tom prilikom pozvao Evropsku uniju da pomogne Bosni i Hercegovini u nabavci vakcina.

Izetbegović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Koça

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Turske Halduna Koça.

Ambasador Koç je iskazao zahvalnost na saradnji i podršci u proteklom mandatu. Za naredni period je najavio inteziviranje saradnje institucija Bosne i Hercegovine i Republike Turske u realizaciji novih i ranije započetih projekata.

Izetbegović se zahvalio ambasadoru Koçu i Republici Turskoj na podršci Bosni i Hercegovini, te je iskazao zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje. U kontekstu projekta izvoza mesa u Tursku je razgovarano o modelima pomoći povratnicima u entitet RS kroz njihovo učešće u realizaciji tog sporazuma.

Istaknut je značaj projekta izgradnje autoputa od Sarajeva do Beograda, koji bi povezao velike centre u Bosni i Hercegovini, ali i Bosnu i Hercegovinu sa regionom i Evropom, te bi ujedno dodatno ojačao odnose sa Republikom Turskom. Ovaj projekat bi trebao biti pokrenut prilikom posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Turskoj.

Izetbegović je od Republike Turske zatražio pomoć Bosni i Hercegovini u nabavci vakcina protiv koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj