REPUBLIKANSKI ODBOR TVRDI: Bajdenov kandidat za čelnika CIA-e ima historiju veza sa komunističkom Kinom!

Kandidat predsjednika USA Džoa Bajdena (Joea Bidena) za vođenje Centralne obavještajne agencije (CIA), William Burns, ima historiju saradnje s organizacijama povezanim s Kineskom komunističkom partijom (KKP).

Biden to nominate veteran diplomat William Burns as CIA director |  Financial Times

Dubinsko istraživanje Bajdenovih “slabosti” u vezi s Kinom, koje je proveo Republikanski studijski odbor (RSC), sadrži temeljne informacije o Burnsovoj povezanosti s istaknutim članovima KKP.

Prema izvješću, dok je Burns bio predsjednik odbora Carnegieove zadužbine za međunarodni mir, on je u odboru pozdravio Zhang Yichena. Zhang je kineski poduzetnik povezan s dvije glavne organizacije KKP, Kineskom narodnom političkom savjetodavnom konferencijom i Centrom za globalizaciju Kine.

Zhangova firma koja je zajedno s kinesko-američkom Zakladom ‘Exchange’, jedna od organizacija povezanih s KKP-om i odgovorna za rad “Ujedinjene fronte” u USA, dala je Carnegieju milijune dolara za pomoć u izgradnji think tanka u središtu Carnegie-Tsinghua sa sjedištem u Pekingu.

Ako ga Senat potvrdi, Burns bi bio prvi čelnik CIA-e čije iskustvo uglavnom potječe iz State Departmenta, gdje je služio i pod predsjednicima republikanaca i demokrata. Prošao je kroz redove diplomatskog zbora da bi postao zamjenik državnog tajnika prije nego što se 2014. povukao u upravu Carnegieove zadužbine za međunarodni mir.

Dok je bio u State Departmanu, Burns je pomagao u pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu bivšeg predsjednika Baracka Obame iz 2015. godine. Nakon što je Tramp stupio na dužnost 2017. godine, Burns je šutio do 2020. godine, kada je počeo pisati vrlo kritične tekstove o politici Trampove administracije u Vanjskim poslovima i drugim publikacijama.

Burns je odlučni zagovornik “obnove i restrukturiranja inozemne službe”, što je mišljenje koje dijeli s Bajdenom. “Veleposlanik Burns donijet će znanje, prosudbu i perspektivu potrebnu za sprečavanje i suočavanje s prijetnjama prije nego što stignu do naše obale”, rekao je Bajden. “Američki će narod mirno spavati s njim kao s našim sljedećim direktorom CIA-e.”

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj