AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: ‘Kina je diplomate USA u Pekingu podvrgnula analnom testu na koronavirus’

Neimenovani dužnosnik američkog State Departmenta rekao je u srijedu da su kineski dužnosnici zahtijevali od članova američkog diplomatskog osoblja da se podvrgnu analnom testiranju na kineski koronavirus. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova poreklo je u četvrtak da je bilo takvih testiranja.

analni-testovi-kina

Nekoliko američkih medija dobilo potvrde iz State Departmenta

Neimenovani dužnosnik State Departmenta govorio je za Vice News o navodnim analnim brisevima u srijedu. “State Department nikada nije pristao na takvu vrstu testiranja i prosvjedovao je izravno Ministarstvu vanjskih poslova kad smo saznali da je nekoliko članova osoblja bilo podvrgnuto tome”, rekao je glasnogovornik State Departmenta u srijedu za VICE World News.

Glasnogovornik je rekao da je Peking uvjeravao Washington da je test dan “pogreškom” i da je diplomatsko osoblje izuzeto od testa, koji je bio obvezan za dolazne putnike u nekim dijelovima Kine. “Naložili smo osoblju da odbije ovaj test ako se od njega zatraži, kao što je to učinjeno u prošlosti”, navode iz State Departmenta.

Reuters je pasivnu potvrdu od State Departmenta dobio e-poštom u kojoj se kaže da je odjel “predan jamčenju sigurnosti američkih diplomata i njihovih obitelji, uz očuvanje njihovog dostojanstva”.

Washington Post izvijestio je 17. februara da su se pojedini članovi američkog osoblja stacioniranog u Kini “žalili  da su ih kineske vlasti podvrgnule analnim testovima na koronavirus, rekli su američki dužnosnici”. Dužnosnik State Departmenta rekao je da se ocjenjuju sve “razumne mogućnosti” kako bi se očuvalo “dostojanstvo” američkih dužnosnika “u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”.

‘Invazivna metoda koja narušava dostojanstvo’

Kina je počela koristiti analne briseve za otkrivanje koronavirusa početkom ove godine, prvenstveno za visoko rizične subjekte, ljude koji su već bili u karanteni i putnike koji su stigli u glavni grad Peking. Postupak se široko koristio tokom regionalnih izbijanja koronavirusa koji su se poklopili s kineskim lunarnim novogodišnjim praznikom. Kineski su naučnici tvrdili da su analni testovi precizniji od testiranja nosa ili grla. Niti jedna druga država nije uključila ovu vrstu testiranja u svoj zvanični odgovor na koronavirus.

“Upotreba analnih briseva ograničena je jer je invazivna i nezgodna. Ako se ne može dobiti uzorak stolice, u anus se umetne fiziološka otopina namočena pamučna krpa duga oko 1-2 centimetra, a uzorak se testira na aktivne tragove virusa”, primijetio je WebMD u januaru, ističući značajan nedostatak postupka.

Vice News podsjetio je da je australski putnik koji je bio podvrgnut analnom testu rekao da je “osjećao kao da ima proljev”.

Washington Post primijetio je da su čak i ispitanici Kineske komunističke partije (KKP) bili mišljenja da je analni test “korak predaleko u nastojanjima vlade nakon godinu dana u suočavanju s pandemijom te da je to metoda koja narušava dostojanstvo”. Ankete su pokazale da većina kineskih građana tvrdi da će odbiti postupak, dok su čak i kineski liječnici koji su vjerovali da su analni testovi vrlo precizni rekli da ih treba koristiti samo u posebnim slučajevima.

Peking negira da je tražio analne testove

Upitan o izvješćima Washington Posta i Vice News na press konferenciji u četvrtak ujutro, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da Kina nikada nije tražila od američkog osoblja da prihvati kontroverzni postupak testiranja.

“Provjerio sam to sa svojim kolegama. Koliko znam, Kina nikada nije tražila od američkih diplomata smještenih u Kini da rade testove analnog brisa ”, rekao je.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:
  1. […] AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: ‘Kina je diplomate USA u Pekingu podvrgnula analnom testu na koronavir… […]

Komentiraj