OPTUŽIO VOJSKU ZA POKUŠAJ PUČA! Pašinjanu vlast klizi iz ruku: Nakon vojske i dvojica bivših predsjednika pozvala ga na ostavku!

Premijeru Jermenije Nikolu Pašinjanu vlast polahko klizi iz ruku, dan nakon što je vojska zatražila njegovu ostavku, prenio je Rojters.

1202foto-EPA-EFE-ARMENIAN-PRIME-MINISTER-PRESS-SERVICE

Stotine demonstranata protestovale su danas u glavnom gradu zahtijevajući premijerovu ostavku, a lideri opozicije su pozvali vojsku na pobunu protiv Pašinjana. Dvojica bivših predsjednika Jermenije poručila su da on mora otići s vlasti.

Pašinjan je optužio vojsku za pokušaj puča u četvrtak, nakon što je zatražila njegovu ostavku.

Premijer Jermenije je na udaru kritika od 9. novembra, nakon što su ga protivnici optužili da je predao Nagorno-Karabah Azerbejdžancima potpisavši mirovni sporazum uz posredstvo Rusije.

Dok su demonstranti danas tražili njegovu ostavku, hiljade njegovih pristalica okupile su se u glavnom gradu u znak podrške.

Pašinjan je rekao svojim pristalicama u četvrtak da je smijenio Onika Gasparjana, glavnog generala jermenske vojske, međutim do danas predsjednik Jermenije Armen Sarkisjan nije odobrio tu odluku, već se susreo sa Gasparjanom u svom kabinetu, ali bez iznošenja detalja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj