PRVA BAJDENOVA VOJNA AKCIJA NA BLISKOM ISTOKU! Izrael i Rusija bili unaprijed obaviješteni o napadu na proiranske militante u Siriji, iz Moskve se žale da su obavijest dobili samo par minuta prije napada!

Bajdenova administracija unaprijed je obavijestila Izrael o zračnom napadu na bazu proiranske šiitske milicije na sirijsko-iračkoj granici u četvrtak navečer, rekli su izraelski dužnosnici.

napad-na-siriju

Zračni napad bio je prva otvorena američka vojna akcija na Bliskom istoku otkad je Bajden stupio na dužnost, a izraelski dužnosnici vide je kao pozitivan signal o pristupu nove američke predsjedničke administracije prema Iranu.

Izrael obaviješten u četvrtak

Američka obavijest Izraelu stigla je u četvrtak ujutro u razgovoru između službenika na radnoj razini između Pentagonu i izraelskog Ministarstva obrane. Izraelski dužnosnici rekli su da je to standardno ažuriranje koje se događa svaki put kad američka vojna operacija može utjecati na Izrael i obrnuto.

Napad je uslijedio nekoliko sedmica nakon raketnog napada na američku bazu u Erbilu na sjeveru Iraka za koji se smatraju odgovornom proiranski militanti. Američka odmazda odgođena je uglavnom radi koordiniranja s iračkom vladom i izbjegavanja stvaranja krize s Irakom.

Lavrov: Dobili smo obavijest par minuta prije napada

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da su USA obavijestile Rusiju samo nekoliko minuta prije nego što su izvele napad u Siriji, a taj je vremenski okvir ocijenio neprimjerenim, izvijestila je agencija RIA.

Lavrov je također pozvao USA da obnove kontakte s Moskvom oko Sirije kako bi pojasnile stav američkog predsjednika Džoa Bajdena o Siriji, izvijestila je novinska agencija Interfax.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj