ŠEF TURSKE DIPLOMATIJE U HRVATSKOJ: Čavušoglu obišao centar Petrinje porušen u zemljotresu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu u pratnji petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, posjetio je centar Petrinje, koji je porušen u razronom zemljotresu.

154818094-143417970965880-26243204409286060-n-mevlut-cavusoglu-hrvatska-petrinja-turska-potres-16143

Cavusoglu, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Hrvatskoj, uvjerio se u značajnu štetu nastalu tokom zemljotresa koji je 29. decembra 2020. godine pogodio ovo područje.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i Turske Cavusoglu najprije su posjetili vojarnu ”Pukovnik Predrag Matanović“, a potom i kontejnersko naselje na Sajmištu u Petrinji gdje se nalaze stambeni kontejneri koje je donirala Turska. Tu su se sastali s porodicom kojoj je dodijeljen jedan od stambenih kontejnera.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu službeni posjet Republici Hrvatskoj započeo je u četvrtak u Zagrebu sastankom s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice Azizom ef. Hasanovićem.

Hasanović je ministru Cavusogluu zahvalio na podršci koju Turska pruža Islamskoj zajednici i muslimanima u Hrvatskoj.

Nakon sastanka, zajedno s delegacijama posjetili su Memorijalni spomenik poginulim Bošnjacima u Domovinskom ratu gdje su proučili dovu za 1.182 poginula branitelja Bošnjaka u ratu u Hrvatskoj 1990-ih.

Cavusoglu bi se tokom posjete Hrvatskoj trebao sastati sa predsjednikom Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejom Plenkovićem te s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj