OTETI IZ VOZA! Prije 28 godina počinjen zločin nad civilima u Štrpcima!

Na današnji dan 1993. godine dogodila se otmica u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli grupu civila iz voza koji je putovao na relaciji Beograd – Bar.

b8554a397e46a0f43e9474b60ad47644

Oteto je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba, koji su potom likvidirani, a većina njih bili su građani Srbije ili Crne Gore, saopćila je nevladina organizacija Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

– Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi. Krajem 2019. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Milana Lukića. Pred sudom u Beogradu u toku je suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić – navode iz UDIK-a.

Ističu kako je prošlo dvadeset i osam godina od ovog ratnog zločina, a porodice žrtava još uvijek nemaju nikakvu simboličnu naknadu “samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriji druge države”.

– Smatramo da je to nedopustivo i sramotno. Sjećanje na otmicu u Štrpcima je naša permanentna dužnost. Obaveza je da tražimo da se na nekadašnjoj Glavnoj željezničkoj stanici u Beogradu, odakle je krenuo voz 671, podigne spomen-ploča koja će svjedočiti o ratnom zločinu počinjenom nad civilima, a koji su prvenstveno bili građani Savezne Republike Jugoslavije – navode iz UDIK-a.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Toma Buzov, saopćeno je iz UDIK-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj