DOISTA SMO PREOKRENULI ‘STATUS QUO’! Pompeo: ‘Ponosan sam na našu borbu i na naša postignuća’

Bivši državni sekretar Mike Pompeo kritikovao je “elite” tokom svog govora na CPAC-u (Konferenciji za konzervativnu političku akciju) u subotu, braneći agendu “America First” (Amerika na prvom mjestu). “Bili smo spremni izazvati elite”, kazao je Pompeo.

pompeo-cpac

Ponosan sam na našu borbu. I ponosan sam na naša postignuća. Doista smo preokrenuli status quo”, izjavio je Pompeo uz ovacije. „Nazivali su nas klaunovima, žalosnima, neznalicama i crvenokošcima – elite su nas nazvale zlim otporom “.

Zaštitili smo američkog radnika od grabežljivosti Kineske komunističke partije

„Čujem predsjednika Bajdena kako govori da se Amerika vratila. Natrag na šta? “, pitao je.

Rekao je da je Trampova odluka da napusti Pariški klimatski sporazum bila pravi potez i oštro je kritizirao Bajdena zbog ponovnog pridruživanja paktu. “Kad se predsjednik Bajden vratio na Sporazum, mogu vam reći da se [kineski čelnik] Xi Jinping smiješio svake minute, a američki je radnik gubio”, rekao je.

Pompeo se također osvrnuo na Bajdenove domaće odluke, poput otkazivanja naftovoda KeystoneXL, za kojeg je bivši državni tajnik rekao da je “ubio 10.000 radnih mjesta”.

Bivši najviši diplomata USA pohvalio se kako su uglavnom simbolične sankcije koje su protiv njega uvodile Kina i Iran dokaz da njegov agresivan pristup prema protivnicima djeluje. ‘Nikad ne zaboravite da Kina ovisi više o nama nego mi o njima ‘, rekao je. ‘Predsjednik Tramp je to razumio, to je razumjela i naša vanjska politika, a mi smo zaštitili američkog radnika od grabežljivosti Kineske komunističke partije.’

Izbjegavanje ratova, Abrahamov sporazum i ‘nula’ sjevernokorejskih nuklearnih testova

Pompeo je tada nabrojao nekoliko domaćih postignuća Trampove administracije, ističući mogućnost “američkih radnika da zarade dobru plaću” i stvaranje američkih radnih mjesta u energetici dok su istovremeno USA tražile od međunarodnih aktera “poštenu i uzajamnu trgovinu”.

Pompeo se činio najzadovoljnijim svojim vanjskopolitičkim uspjesima, naglašavajući “izbjegavanje ratova”, premještanje ambasade u Jerusalem, provedbu Abrahamovog sporazuma i vraćanja talaca u Sjedinjene Države. “‘Amerika na prvom mjestu’ znači nikada ne zaboraviti naše američke ratnike”, rekao je on.

Također je ukazao na Trampove odnose sa Sjevernim Korejcima, uključujući dva sastanka s čelnikom Kim Jong Unom. “Provedeno je tačno nula testova”, rekao je Pompeo o sjevernokorejskom nuklearnom programu nakon dva samita. “To je prava vanjska politika.”

“Kad smo kod kuće slabi, rizik od rata raste”, upozorio je Pompeo referirajući se na ‘kulturu ukidanja’. “Ove će nas četiri godine testirati.”

Pompeov govor, koji je konzervativna publika u Orlandu na Floridi dobro prihvatila, ostavio je posljednju misao za njegove slušatelje: “Nikad se nemojte bojati reći ljudima istinu.”

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj