NAJKRVAVIJI DAN OD POČETKA PROTESTA! Policija i vojska ubijaju demonstrante, najmanje 18 mrtvih u Mijanmaru!

Najmanje 18 ljudi je poginulo nakon što je policija Mijanmara otvorila vatru na demonstrante širom zemlje u najkrvavijem danu višenedjeljnih protesta protiv vojnog udara, saopštila je Kancelarija UN-a za ljudska prava.

Protest u Mjanmaru

Policija je otvorila vatru na demonstrante u različitim dijelovima grada Jangona nakon što šok bombe, suzavac i pucanje u vazduh nisu rastjerali demonstrante. Vojska pomaže policiji.

“Policija i vojska napali su mirne demonstrante, koristeći smrtonosnu silu zbog čega je nastradalo najmanje 18 ljudi, a više od 30 je povređeno”, saopštila je kancelarija UN za ljudska prava. Demonstranti su izvukli više povrijeđenih ljudi, a na pločniku se vidi krvav trag, javili su lokalni mediji.

Protest u Mjanmaru
Protest u Mijanmaru

U Jangonu je jedan čovjek primljen u bolnicu sa teškom povredom grudnog koša, a nešto kasnije je preminuo, prenijeli su lokalni mediji. Policija je pucala i na demonstrante u gradu Daveju, ubila jednog demonstranta i ranila nekolicinu drugih, izjavio je za Rojters političar Kjav Min Htike, a ovu informaciju potvrdili su i lokalni mediji. Poginulih je bilo i u gradu Mandalaju.

Medicinari koji su štrajkovali u znak protesta protiv vojnog puča vratili su se na posao u hitnu službu u opštoj bolnici u Jangonu kako bi liječili ranjenike, piše Guardian.

Kao i prethodnih dana, policija je i danas koristila vodene topove, suzavac i pucala iz vatrenog oružja, iako je lider hunte general Min Aung Hlaing izjavio da snage reda primjenjuju “minimalnu silu” protiv demonstranata.

Protest u Mjanmaru
Protest u Mijanmaru

Snimci na društvenim mrežama pokazuju kako demonstranti u Jangonu nose krvave ljude na sigurno, dok je jedan muškarac snimljen kako nepomično leži na putu. Nije jasno da li je povrijeđeni pogođen smrtonosnom municijom, međutim, navodno su ispaljeni pravi meci na raskrsnici Hledan, kao i u gradu Taketa.

Protest u Mjanmaru
Protest u Mijanmaru

U Mijanmaru vlada haos već mjesec dana, od kako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsjednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne izborne prevare u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela. Po svemu sudeći hunta je odlučna da primjenom sile zadrži vlast i odupre se masovnim protestima, kao i građanskoj neposlušnosti koja se odražava i na rad državnih službi, lokalne administracije, medija, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj