‘NE MOŽEMO ČEKATI’: Češki premijer i predsjednik podržali vakcinisanje ‘Sputnjikom V’ bez odobrenja EU!

Češki premijer Andrej Babiš rekao je u nedjelju da bi zemlja mogla početi koristiti rusko cjepivo Sputnjik V čak i bez odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Babiš by měl odstoupit, jen když prohraje volby, míní prezident. Abolici  premiérovi neudělí — ČT24 — Česká televize

Zemlja od 10,7 milijuna ljudi je među najpogođenijima pandemijom covida-19 u posljednjih nekoliko tjedana, a situacija se pogoršala s pojavom novih varijanti virusa. 

Prag je do subote navečer cijepio 649.868 osoba, većinu njih cjepivom Pfizera/BioNTecha. Češka također koristi cjepiva Moderne i AstraZenece.

Ne možemo čekati EMA-u, s obzirom na to da Rusija nije zatražila (odobrenje)“, rekao je Babiš CNN Prima Newsu. Dodao je kako će biti dovoljno odobrenje češke agencije za lijekove, SUKL-a.

SUKL mora pregledati dokumentaciju i ako je odobre, ministarstvo zdravstva mora izdati izuzeće… a onda, tko god je zainteresiran, može se cijepiti“, rekao je. 

Prag bi mogao slično postupiti s kineskim Sinopharmom, izjavio je Babiš navodeći kao primjer Mađarsku i premijera Viktora Orbana koji se cijepio kineskim cjepivom. 

Početkom februara Babiš je rekao da će Česi pričekati odobrenje EMA-e prije korištenja Sputnjika V. 

 Zeman poslao pismo Putinu

Češka u bliskoj budućnosti računa na isporuke ruske vakcine “Sputnjik V” protiv virusa korona, rekao je češki predsjednik Miloš Zeman.

Zeman je za lokalnu televizijsku stanicu “CNN Prima” rekao da je uputio pismo ruskom kolegi Vladimiru Putinu sa zahtjevom da isporuči vakcine Češkoj što je prije moguće. “Ako sam dobro obaviješten moj zahtjev će biti ispunjen“, rekao je Zeman.

On je rekao da će biti potreban sertifikat za “Sputnik V”, ali ne nužno od Evropske agencije za lijekove. “Za mene će certifikat Češkog državnog instituta za kontrolu lijekova biti sasvim dovoljan”, rekao je Zeman.

Zeman je potražio pomoć od Putina nakon što je ranije postignut sporazum sa češkim premijerom Andrejom Babišem.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj