Filmovi Nomadland i Borat dobili glavne nagrade na dodjeli Zlatnog globusa

Film Nomadland u kome Francis Mcdormand glumi beskućnicu koja putuje kroz američki Zapad dobio je glavnu nagradu na noćas održanoj virtuelnoj ceremoniji Zlatnih globusa, a rediteljka filma Chloé Zhao nagradu za najboljeg reditelja.

Nomadland, Borat triumph 78th Golden Globe...Chloé Zhao je time postala tek druga žena koja je dobila to priznanje na dodjeli Globusa poslije Barbare Streisand 1983. godine, prenosi BBC.

Film Borat dva, nastavak vrlo popularnog Borata iz 2006. proglašen je za najbolji film u kategoriji mjuzikla i komedije.

Nagradu Zlatni globus dodjeljuje 87 članova Holivudskog udruženja stranih dopisnika (HFPA), grupe međunarodnih novinara sa sjedištem u Kaliforniji. Ovdje se filmovi dijele na dvije kategorije drame i mjuzikla i komedije.

Zlatni globus je prva veća ceremonija dodjele nagrada u sezoni i često ukazuje koji će filmovi biti nagrađeni Oskarom.

Bivše zvijezde kultne humorističke emisije “Uživo subotom uveče (Sarturday Night Live) Tina Fey i Amy Poehler vodile su virtuelnu ceremoniju, jedna iz New Yorka a druga iz Los Angelesa, što je prvi put da se ova ceremonija odigrava na dvije strane američke obale.

Andra Day, mlada crna američka glumica bila je iznenađenje i dobila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u drami o Billie Holliday, “The United States versus Billie Holiday”, a za tu nagradu su joj konkurentkinje bile više renomiranih glumica među kojima i Francis Mcdormand koja je igrala u nagrađenom filmu Nomadland.

Više drugih crnih glumaca takođe su nagrađeni Zlatnim globusima, među kojima i posthumno  Chadwick Boseman. Zvijezda “Crnog pantera” odnio je nagradu ispred drugih velikih imena koji su nominovani kao što su Anthony Hopkins, i Gary Oldman.

Još jedan glumac iz filma Crni panter, Britanac Daniel Kaluuya nagrađen je za najbolju pomoćnu mušku ulogu za interpretaciju Freda Hamptona, mladog vođe revolucionarnog crnog pokreta ubijenog u decembru 1969. u policijskoj raciji.

Netflixova serija “Kruna” (The Crown) osvojila na 78. ceremoniji dodjele Zlatnih globusa je četiri priznanja u kategorijii televizijskih ostvarenja, uključujući za najboju dramsku seriju za svoju četvrtu sezonu.

Poslije usmjerenja na kraljicu Elizabetu drugu u prve tri sezone “Kruna” je u četvrtoj sezoni u centru pažnje imala princa Charlsa i princezu Dianu, mada je kraljica i dalje prisutna. Mladi britanski glumci Emma Corrin (Diana ) i Josh O’Connor (Charles) dobili su noćas na Zlatnim globusima nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca u dramskoj seriji.

Američka glumica Gillian Anderson takođe je nagrađena za najbolju žensku pomoćnu ulogu za interpretaciju bivše premijerke Margaret Thatcher, u četvrtoj sezoni “Krune” koja obuhvata vrijeme njenog mandata između 1979. i 1990. godine.

Netflix je bio veliki pobjednik u kategoriji televizije na dodeli Globusa ove godine, jer je pored nagrada za “Krunu” dobio i dvije nagrade za “Damin gambit” (Queen’s Gambit) uključujući i za najbolju mini seriju.

Glumica iz “Daminog gambita” Anya Taylor-Joy, takođe je nagrađena za najbolju glumicu u mini seriji.

Serija “Schitt’s Creek” nagrađena je za najbolju seriju u kategoriji komedija, a jedna od zvijezda serije Ketrin O’Hara za najbolju glumicu u komediji.

Veče dodjele Zlatnih globusa je označeno diverzitetom, što je paradoks pošto je uoči dodjele kritikovano Holivudsko udruženje stranih dopisnika koje dodjeljuje nagrade što nema nema nijednog crnog novinara među 87 aktivnih članova.

Više učesnika u večeri uključujući i dvije voditeljke, osvrnuli su se na to manje ili više ljubazno, a zvaničnici udruženja su rekli na ceremoniji da vide da na tome treba da rade.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj