TRAMP U PRVOM POLITIČKOM OBRAĆANJU NAKON NAPUŠTANJA BIJELE KUĆE: ‘Nedostajem li vam već? Možda čak odlučim da ih pobijedim i treći put’

Bivši predsjednik Donald Tramp u nedjeljnom obraćanju Konzervativnoj konferenciji za političko djelovanje (CPAC) jasno je izjavio da neće pokretati novu političku partiju, negirajući tako medijska nagađanja.

tramp123456-10

‘Ne osnivam novu partiju’

“Ne pokrećemo novu partiju. Znate – neprestano su govorili: ‘Pokrenut će potpuno novu partiju'”, rekao je Tramp. “Imamo Republikansku partiju. Ona će se ujediniti i biti jača nego ikad prije.”

Ne osnivam novu partiju“, nastavio je Tramp. “To su bile lažne vijesti. Lažne vijesti, ne. Zar to ne bi bilo sjajno za njih da pokrenemo novu partiju i podijelimo svoje glasove tako da nikada ne možemo pobijediti. Ne, to nas ne zanima.”

Tramp je na CPAC-u obećao kako će se partija na budućim izborima boriti da porazi “radikalne demokrate i lažne medije”. “Hrabri republikanci u ovoj prostoriji bit će u središtu napora da se suprotstave radikalnim demokratama, lažnim vijestima i njihovoj otrovnoj kulturi otkazivanja”, rekao je Tramp rano u svom govoru.

Tramp je tada citirao svoje brojeve na anketama na CPAC-u, gdje je nevjerovatnih 97% prisutnih kazalo da odobrava posao koji je radio u protekle četiri godine svog predsjedničkog mandata, od kojih je 87% kazalo da ‘snažno odobrava’ politiku i poteze koje je povlačio bivši predsjednik. Oko 68% prisutnih na CPAC-u kazalo je da bi željelo vidjeti Trampa kao predsjedničkog kandidata 2024. godine.

“Nedostajem li vam već?”, pitao je dok ga je masa radosno pozdravljala. Ponovo je aludirao na svoje uvjerenje da je pobijedio na izborima 2020. godine, ali da su mu oni ukradeni. “Ko zna, ko zna, možda čak odlučim da ih pobijedim i treći put”, rekao je smijući se.

Od ‘Amerika prva’ do ‘Amerika zadnja’ za samo mjesec dana

Izrekao je oštru kritiku onoga što je nazvao prvim mjesecom neuspjeha nove administracije, uključujući Bajdenov pristup imigraciji i granici. “Džo Bajden je imao najkatastrofalniji prvi mjesec od bilo kojeg predsjednika u modernoj historiji”, rekao je Tramp. “Naša sigurnost, naš prosperitet i naš identitet kao Amerikanaca dovedeni su u pitanje”, rekao je kritikujući pristup migrantskom pitanju, “kulturu otkazivanja” i Bajdenovu politiku prema klimatskim promjenama, energiji i integritetu izbora.

“Novoj administraciji trebalo je samo nekoliko sedmica da naša neviđena postignuća pretvori u humanitarnu i katastrofu nacionalne sigurnosti“, rekao je. “Bezobzirnim uklanjanjem graničnih sigurnosnih mjera, nadzora, svih stvari koje smo postavili na mjesto, Joe Biden je pokrenuo veliki val ilegalne imigracije u našu zemlju kakav nikada prije nismo vidjeli.”

Također je kritikovao Bajdena zbog neuspjeha u ponovnom otvaranju škola, što je Bajden obećao učinit. “Džo Bajden sramotno je izdao američku mladost i surovo drži našu djecu zaključanima u svojim domovima, bez ikakvog razloga”, kazao je Tramp. “U ime svih mama i tata pozivam Džoa Bajdena da otvori škole i otvori ih odmah”, rekao je.

Često je uspoređivao različita ograničenja zbog COVID-a u cijeloj zemlji s migracijskom krizom na granici i planiranim povećanjem prijema izbjeglica. “Vaša obitelj još uvijek ne može jesti u lokalnim restoranima, ali Džo Bajden dovodi hiljade i hiljade izbjeglica iz cijelog svijeta, ljudi o kojima niko ništa ne zna”, rekao je.

Tramp je također kritikovao Bajdena u vezi s njegovom energetskom politikom, rekavši da će dovesti do oslanjanja na Rusiju i Bliski Istok, a komentirao je i vanjskopolitičke poteze – gdje je izgrdio moguće ukidanje sankcija Iranu od strane Bajdenove administracije. “Ostavite sankcije, pregovarajte, razumije li neko što govorim ovdje?”

Naši prioriteti su radna mjesta, snažna porodica i sigurna zajednica

Iako je obećao jedinstvo, imenovao je nekoliko republikanaca koji su mu se usprotivili ili glasali za opoziv. Među imenima su bili senator Mitt Romney, R-Utah, senator Ben Sasse, R-Neb., zastupnik Adam Kinzinger, R-Ill. i predstavnica Liz Cheney, R-Wyo. – koju je nazvao “ratnim huškačem”. “Ne možemo imati vođe koji pokazuju više strasti kada kritikuju svoje partijske kolege nego što su ikad imali za suprotstavljanje demokratama, medijima i radikalima koji Ameriku žele pretvoriti u socijalističku zemlju.”

Umjesto toga, izložio je pitanja na koja bi republikanci trebali biti usmjereni ako žele uzeti Kongres i Bijelu kuću. “Misija našeg pokreta i Republikanske partije mora biti stvaranje dobrih radnih mjesta, snažnih obitelji, sigurnih zajednica, živahne kulture i velike nacije za sve Amerikance i to je ono što mi stvaramo.”

Pozvao je na “sveobuhvatnu izbornu reformu” i potaknuo konzervativce da rade na razbijanju monopola u Big Techa (velikih tehnoloških kompanija). “Republikanci i konzervativci moraju otvoriti naše platforme i ukinuti zaštitu prema odjeljku 230 – a ako savezna vlada odbije djelovati, tada to trebamo uraditi u svakoj državi u uniji, gdje imamo glasove … Veliki tehnološki divovi poput Googlea i Facebooka moraju biti kažnjeni sankcijama kad god ušutkaju konzervativne glasove “.

Predvidio je da će se na narednim izborima “republikanski predsjednik trijumfalno vratiti u Bijelu kuću”. “I pitam se ko će to biti, pitam se ko će to biti?”, rekao je uz snažno odobravanje publike.

Cijeli njegov govor možete pogledati od 55. minute:

Konzervativci još uvijek vjeruju da su izbori pokradeni

Govor bivšeg predsjednika njegovo je prvo veliko javno obraćanje od odlaska iz Bijele kuće, a dolazi usred kontinuiranih tvrdnji da je legitimni pobjednik izbora 2020. godine. Konferencija je uključivala najmanje sedam panela na kojima su kredibilnim ocijenjene Trampove tvrdnje o ukradenim izborima 2020.

Taj je pogled odjeknuo na pozornici na CPAC-u u nedjelju, a izrekao ga je predsjednik Uprave ‘Goya Foodsa’ Robert Unanue, koji se obratio okupljenima samo nekoliko sati prije Trampovog govora. “Moja najveća čast danas bit će to da ću biti na istoj pozornici kao, po mom mišljenju, pravi, legitimni i još uvijek aktuelni predsjednik USA, Donald J. Tramp”, rekao je Unanue.

Glavne ličnosti iz Trampovog kabineta – barem oni koji su još uvijek odani bivšem predsjedniku – dobili su mjesta za govor: bivši državni sekretar Mike Pompeo, trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, bivši v.d. direktor nacionalne obavještajne službe Ric Grenell i direktor za budžet Russ Vought.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj