USA razočarane iranskom odlukom o nuklearnim pregovorima, nude nastavak dijaloga!

USA su u nedjelju objavile da su razočarane što je Iran odbacio neslužbeni sastanak na kojemu bi se razgovaralo o obnovi nuklearnog ugovora koji je 2015. potpisao s velesilama, ali su rekle da su voljne nastaviti s diplomatskim naporima u vezi s tim pitanjem.

ČLANOVI BAJDENOVOG TIMA RAZGOVARALI SA IRANSKIM ZVANIČNICIMA PRIJE  INAUGURACIJE?! Dok medijima kruže različiti izvještaji, iz Bajdenove  administracije poručuju: 'Nuklearni sporazum će biti samo platforma za  nadogradnju koja će obuhvatiti iranski ...

“Premda smo razočarani iranskim odgovorom, i dalje smo spremni ponovno se diplomatski angažirati” kako bi se sve strane vratile poštivanju nuklearnog sporazuma, rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Rekla je da će Washington s partnerima u skupini 5+1 u koju ulaze četiri stalne članice UN-ova Vijeća sigurnosti – Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija – plus Njemačka, razgovarati o tome kako nastaviti dalje.

Iran je ranije u nedjelju odbio sastanak sa USA i s drugim velesilama koje su sudjelovale u nuklearnom sporazumu iz 2015. dok mu se ne ukinu sankcije.

“USA se prvo moraju vratiti nuklearnom ugovoru i ukinuti nezakonite sankcije Iranu … o tome se neće pregovarati”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Iran neće odgovarati na “znakove” i neće se dati zastrašiti kritikama koje dolaze iz USA i troje europskih partnera u ugovoru – Njemačke, Francuske i Velike Britanije, rekao je.

Nuklearni spor se nedavno zaoštrio pošto je Iran pozvao Washington da ukine teške sankcije koje je uveo bivši predsjednik Donald TrAmp i koje su dovele Iran u najgoru krizu u njegovoj historiji. Pošto su USA 2018. istupile iz sporazuma, Iran je prekršio svoje glavne obaveze iz ugovora koji treba spriječiti zemlju da proizvede atomsko oružje.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj