170 AMERIČKIH KONGRESMENA IZ OBJE PARTIJE PISALO BAJDENOVOJ ADMINISTRACIJI: ‘Izvršite pritisak na Tursku zbog kršenja ljudskih prava, Erdogan je zategnuo odnose između naše dvije zemlje’

Više od 170 zastupnika u Predstavničkom domu američkog Kongresa potpisalo je dvopartijsko pismo upućeno državnom sekretaru Antonyu Blinkenu pozivajući administraciju predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena) da vrši pritisak na Tursku zbog kršenja ljudskih prava, istovremeno optuživši turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za zatezanje veza između Washingtona i Ankare.

usa-erdogan

„Tražimo od vas da se pozabavite zabrinjavajućim kršenjima ljudskih prava koje se događaju pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turska je dugo bila ključni saveznik USA. Nažalost, predsjednik Erdogan zaoštrio je odnos između naših država”, navodi se u pismu od 26. februara objavljenom u ponedjeljak, prenosi Reuters.

“Strateška pitanja s pravom su dobila značajnu pozornost u našim bilateralnim odnosima, ali grubo kršenje ljudskih prava i odstupanje od demokratije koje se događa u Turskoj također su od velike važnosti”, navodi se u pismu, čiji su potpisnici i demokratski zastupnik Greg Meeks, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove doma te Mike McCaul, republikanski član Odbora.

„Predsjednik Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja iskoristili su svoja gotovo dva desetljeća na vlasti kako bi oslabili tursko pravosuđe, postavili političke saveznike na ključne vojne i obavještajne položaje, suzbili slobodu govora i slobodu štampe te nepravedno zatvorili političke protivnike, novinare i manjine”, stoji u pismu.

„Iako nam je u obostranom interesu da USA i Turska ostanu strateški saveznici i poprave razdore između sebe, vjerujemo da su promjene ponašanja predsjednika Erdogana i ponašanja njegove stranke ključne za obnavljanje tog odnosa. Nadamo se da će State Department pod vašim vodstvom i šira administracija Bajdena podići zabrinutost za ljudska prava i odstupanje od demokratskih normi u našim bilateralnim odnosima”, dodali su.

Nekoliko pitanja opterećuju odnose

Veze između dva saveznika u NATO-u zategnute su oko niza pitanja. U decembru su USA sankcionirale Tursku zbog kupnje ruskih odbrambenih raketnih sistema S-400, dok je Ankaru razbjesnila američka podrška kurdskoj miliciji YPG u Siriji, koju smatra terorističkom organizacijom.

Ankara je pozvala Washington da prekine potporu YPG-u i optužila ga da se priklonio militantima za koje kaže da su ovog mjeseca pogubili 13 Turaka u sjevernom Iraku, dok su USA kritizirale Ankaru zbog ljudskih prava i sloboda.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Komentiraj