POTVRĐENO IMENOVANJE WILLIAMA BURNSA: Ovo je novi šef CIA-e!

Odobor za obavještajna pitanja američkog Senata jednoglasno je potvrdio u utorak bivšeg diplomatu Williama Burnsa za budućeg šefa CIA-e, izjavio je senator Mark Warner, predsjedavajući odbora.

Biden taps veteran career diplomat William Burns to lead CIA - Axios

On je rekao da ova jednoglasna potvrda veteranskog diplomate Burnsa, kandidata predsjednika Džoa Bajdena za direktora CIA-a, svjedoči o njegovim “neupitnim kvalifikacijama za tu dužnost, dugogodišnjem iskustvu u pitanjima nacionalne sigurnosti i pohvalnoj predanosti javnoj službi”.

Warner je dodao kako se nada da će sada cijeli Senat potvrditi Burnsa bez nepotrebnih odgoda.

Tokom saslušanja pred odborom prošli mjesec Burns je rekao da na “sve složenijoj i kompetitivnijoj” međunarodnoj sceni, “grabežljiv” stav kineske vlade predstavlja “naš najveći geopolitički izazov”,  

Williams Burns će zamijeniti Ginu Haspel, prvu ženu na čelu CIA-e.

Burns je uzoran diplomata s višedecenijskim iskustvom na svjetskoj sceni čuvajući naše ljude i našu zemlju sigurnim. Dijelim moje duboko uvjerenje da obavještajna služba mora biti apolitična i da posvećeni obavještajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju našu zahvalnost i poštovanje”, rekao je Bajden u januaru ove godine.

Kako je kazao, Burns će donijeti znanje i perspektivu koje su im potrebne kako bi spriječili i suočili se s prijetnjama prije nego što dođu do njih.

“Američki narod će mirno spavati s njim kao s našim sljedećim direktorom CIA-e”, kazao je Bajden.

Dilopmata Burns, služio je u američkoj službi za vanjske poslove 33 godine, kao i na brojnim funkcijama nacionalne sigurnosti u pet demokratskih i republikanskih administracija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj