Andrew Jewell: MMF je spreman za razgovor sa BiH, moguć samo novi prošireni aranžman!

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Sarajevu Andrew Jewell (Endrju Džuel) izjavio je da će MMF biti spreman da pomogne BiH u slučaju da se zbog virusa korona pogorša ekonomska situacija, ali će to biti moguće samo pod novim proširenim aranžmanom.

Džuel je naglasio i da BiH neće dobiti novi Instrument brze finansijske pomoći (RFI), koji je u visini od 330 miliona eura dodijeljen prošle godine.

“Činjenica da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ne znači automatski i da će lakše biti pregovarati novi aranžman”, rekao je Jewell za “Nezavisne novine”.

On je naglasio da je MMF, ipak, spreman u svakom trenutku nastaviti razgovore sa domaćim vlastima.

“Zadnji sastanak sa vlastima u BiH smo imali sredinom decembra i, nažalost, nismo mogli postići dogovor, ali spremni smo nastaviti razgovore”, rekao je on.

Neslaganja i sa FBiH i sa RS-om

On je naglasio da trenutno postoje neslaganja MMF-a sa Vladom entiteta Federacije BiH u vezi sa njihovim programom kreditnih garancija, kao i sa Vladom entiteta Republike Srpske oko nekoliko pitanja koja Republika Srpska vidi kao prenošenje nadležnosti.

“U medijima se dosta govorilo o zakonu o elektronskom potpisu na nivou BiH koji bismo mi željeli da vidimo. Tu su i zakoni o električnoj energiji i gasu, kao i jedinstveni registar računa privatnih lica u Centralnoj banci BiH”, rekao je Jewell.

Jewll kaže i da očekuju oporavak ekonomije u BiH u drugoj polovini godine i rast od 3,5 odsto. Ukoliko se, međutim, nastave problemi sa vakcinama, naveo je Jewll, moguća je promjena procjene nadolje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj