GRAĐANI NA RUBU STRPLJENJA?! Njemačka produžava mjere do kraja marta: ‘Svaki građanin dobit će jedan besplatni test sedmično‘

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produljenje mjera zatvaranja do 28. marta uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

KO JE ODGOVORAN ZA SPORO VAKCINISANJE?! U Njemačkoj produžena blokada do  kraja mjeseca sa rigoroznijim ograničenjima: Ograničeno kretanje na 15  kilometara, članovi jednog domaćinstva moći će da sreću samo jednu osobu u

„Moramo poduzeti korake, ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unatrag“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu kasno navečer nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Merkel je naglasila kako Njemačka „ne bezbrižno ali s nadama“ ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije.

“2021. neće biti kao 2020., sada smo mnogo dalje. Sada imamo cjepiva i testove. Cjepivo je izlaz iz pandemije”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je objasnila kako u prvi plan borbe protiv širenja koronavirusa dolazi cijepljenje i testiranje.

Ona je najavila i više fleksibilnosti kod cijepljenja s listama čekanja kako bi što manje termina za cijepljenje ostalo neiskorišteno, te cijepljenja i kod obiteljskih liječnika.

Strategija borbe protiv pandemije se osim na ubrzanom cijepljenju zasniva i na masovnom testiranju.

“Od sljedeće sedmice svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test tjedno na raspolaganju”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je isto tako najavila korake u postupnom otvaranju koji bi ovisili o sedmodnevnoj incidenciji.

Od 8. marta u Njemačkoj su ublažene mjere ograničenja privatnih kontakata. Tako bi ubuduće bio moguć susret osoba iz jednog domaćinstva s pet osoba iz nekog drugog domaćinstva. Do sada je bio dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

U regijama sa sedmodnevnom incidencijom ispod 35, odnosno ako će broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana biti manji od 35, bit će dozvoljen susret s osobama iz dva dodatna domaćinstva s najviše deset osoba.

Trgovine smiju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina preko interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini.

Terase restorana i kafića smiju primati goste u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana.

Ovisno o incidenciji bit će dozvoljen i rad zooloških i botaničkih vrtova, muzeja, galerija i spomen područja.

Bez obzira na incidenciju od 8. ožujka je dozvoljen rad cvjećarnicama, trgovinama za vrtlarske potrebe te knjižnica. Isto tao je od 8. marta ponovno dozvoljen rad pedikerima kao i vozačkim školama i školama letenja.

Kod svih mjera otvaranja koje ovise o incidenciji je uvedena i tzv. „kočnica za nuždu“ koja omogućuje vraćanje mjera zatvaranja u slučaju prelaska incidencije iznad vrijednosti od 100.

Pravilo o radu od kuće gdje god je to moguće je produljeno do kraja aprila.

Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako se radi o “kompliciranim mjerama ali mjerama koje ne ostavljaju prostora za interpretaciju”.

O daljnjim mjerama predstavnici savezne i pokrajinskih vlada raspravljat će ponovno 22. marta.

‘Poigravate se sa strpljenjem građana‘

Prenosimo komentar novinara Deutsche Wellea Christopha Stracka koji piše o politici u Njemačkoj koja se, kako piše, poigrava sa strpljenjem građana. 

Djeluju umorno nakon tko-zna-kojeg sastanka o borbi protiv koronavirusa. I opet pred kamerama zahvala građanima koje djeluje rutinski. Opet mnogo brojaka i opet mnogo „ako bude ovako, onda će biti…”. I ponovno nedostaje jedan gorljivi autentični apel. Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezina pratnja, premijeri saveznih pokrajina Bavarske i Berlina, Markus Söder i Michael Müller, djeluju iscrpljeno nakon gotovo devet sati rasprave. Više od 24 kriznih sastanaka u samo jednoj godini.

Mnogo od toga što je dogovoreno se moglo predvidjeti. Tako zvani lockdown se produljuje, za sada do 28. marta. To je bilo i nužno unatoč tomu što mnoge radnje i samostalne poduzetnike dovodi u nezavidnu situaciju. Brojke još uvijek ne dozvoljavaju da se mirne savjesti može dopustiti otvaranje, prije svega i zbog toga što se mutirane varijante virusa sve češće pojavljuju u izvješćima.

No isto tako je bilo predvidljivo da će se nekim sektorima otvoriti perspektiva otvaranja. Poput terasa kafića i restorana, muzeja i djelomice i trgovina. I povezivanje otvaranja sa sedmodnevnom incidencijom ispod 35, što bi trebalo donijeti neku vrstu olakšanja, je bilo za predvidjeti. Druga je stvar pitanje je li to u ovom trenutku uopće pametno.

Vakcinisano tek 5% populacije

No sve to ne ukazuje na trenutni gorući problem u Njemačkoj: još uvijek se premalo cijepi. U SAD-u novi predsjednik najavljuje cijepljenje svih građana do kraja maja. U Njemačkoj je nakon gotovo dva i pol mjeseca od početka akcije cijepljeno jedva pet posto građana. Doduše uglavnom se radi o najstarijima i najugroženijima no to ne skriva činjenicu da proces zapinje na temeljnim pitanjima.

Na primjer: brzina cijepljenja. Incidencija se ne snižava samo svakodnevnim mjerama nego i cijepljenjem. Što je moguće brže, što je moguće više. Sedam dana u tjednu, 24 sata dnevno. Njemački mediji su još prije Božića slavili dolazak prvog cjepiva. Nakon toga se dugo vrijeme nije dogodilo ništa. Sada je ipak postignut dogovor oko toga da od travnja u cijepljenje budu uključeni i liječnici u svojim ordinacijama. Merkel priznaje kako postoji „prostor za povećanje broja cijepljenja”.

Drugi primjer je tzv. taktično cijepljenje. U drugim zemljama se interval između prvog i drugog cijepljenja produljuje jer su oni koji su primili prvo cjepivo su više-manje zaštićeni.U tom razdoblju bi se mogli cijepiti mnogi koji čekaju prvu dozu.Sada je barem postignut dogovor da se ovaj interval iskoristi maksimalno kako bi što više građana primilo barem prvo cjepivo.

Jedan drugi primjer su brzi testovi koji slove kao ključ za daljnja otvaranja. U februaru je ministar zdravstva Jens Spahn obećao besplatne testove za sve već od početka marta. No to se nije obistinilo. Sada se to pomaknulo na 8. ožujka. Paralelno s državom u igru s brzim testovima sada uskaču i veliki trgovinski lanci koje će od ovog vikenda prodavati tražene testove.

Razočaravajuće odluke

Trenutna eskalacije neodlučnosti je samo jedna daljnja etapa u gomili razočaravajućih neprikladnih odluka. Jedan od primjera za to je pitanje rada od kuće. Uporno se ponavljalo kako je to dobar mehanizam u borbi protiv širenja zaraze. Njega je često hvalila i kancelarka. No tek 27. januara je na snagu stupila i odredba po kojoj poslodavci svugdje tamo gdje je to moguće moraju omogućiti rad od kuće. Do tada su milioni građana Njemačke, unatoč strogom lockdown-u morali svakog dana na posao. Kancelarka je samo apelirala.

Godinu dana nakon izbijanja pandemije jedno je jasno: Nijemci mogu mnogo toga u ovoj krizi dobro proračunati i planirati. No to trenutno nije tako važno. Ono što je sada važno je cijepljenje i testiranje. I sakupljanje što je moguće više spoznaja kako bi se spriječila nova eksplozija brojeva novozaraženih i kako bi se došlo do barem malo normalnosti.

No politika više ne signalizira duh koji je potreban u borbi protiv pandemije. I što je još gore, njezini potezi ubijaju i ono malo duha koji je preostao i prije svega utječe pogubno na strpljenje građana. Ovo je sve samo ne odlučujući i prijelomni trenutak u borbi protiv pandemije, zaključuje za Deutsche Welle Christoph Strack. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj