Izrael, Danska i Austrija zajedno će razvijati novu vakcinu protiv Covida-19

Lideri Izraela, Austrije i Danske najavili u 4. marta da će formirati zajednički fond za istraživanje i razvoj vakcina protiv COVID-19.

2668ec31-d79c-4e7c-bf72-4752035ba8bc-cx0-cy1-cw0-w1597-n-r1-st

Tri zemlje pokrenut će fond za istraživanje i razvoj i započet će zajedničke napore za proizvodnju budućih vakcina“, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jerusalemu sa premijerkom Danske Mette Frederiksen i austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

Članice Evropske unije Austrija i Danska suočavaju se sa kašnjenjem u isporukama i distribuciji vakcina unutar evropskog bloka.

Nakon posete Frederiksen i Kurza, Netanyahu je pozvao i druge zemlje da se pridruže zajedničkom fondu.

Jednom kada prebolimo ovaj ciklus bolesti, nemamo garanciju da se neće vratiti. Niko ne zna koliko će vakcine trajati i zato moramo zaštititi svoj narod od pojavljivanja pandemije ili mutacija“, rekao je Netanyahu.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da je “veoma sretan” zbog inicijative EU za vakcine, ali je dodao da moraju “sarađivati širom svijeta”.

Evropska komisija saopštila je da su države članice slobodne da zaključe odvojene sporazume ukoliko to žele.

Trilateralni savez, rekao je Kurz, uključivat će ulaganja u proizvodne pogone u Evropi i Izraelu, a svaka zemlja će doprinositi proizvodnom ciklusu tamo gdje najbolje može.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da njena zemlja želi da proširi svoje proizvodne kapacitete.

Francuska je kritikovala savez Izraela, Austrije i Danske jer smatra da je “evropski okvir” i dalje najprikladniji, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi agencija AFP.


Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian priznao je da ima “velikih praznina” u politici vakcinacije EU i, zbog nezadovoljstva, “iskušenja za otcepljenje” od zajedničke politike.

Evropska komisija se uzdržala od kritike saveza Izraela i dvije zemlje EU.

Pozdravljamo to što države-članice istražuju sve mogućnosti za poboljšanje evropskog odgovora na virus“, rekao je portparol Erik Mamer. “Ne smatramo da je tu nešto protivrječno“, rekao je Mamer.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj