KONSTRUKTIVAN NENAJAVLJENI SASTANAK?! Čović ponovio ranije stavove: ‘Napredak u integraciji mora se postići u prvih šest mjeseci 2021. godine’

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nazvao je “konstruktivnim” današnji nenajavljeni sastanak sa ambasadorima EU i SAD-a, Johanom Sattlerom i Ericom Nelsonom na kojem su još prisustvovali i lideri SDA Bakir Izetbegović te SNSD-a Milorad Dodik

Sastanak, na kojem je glavna tema bilo pitanje reformi naročito po pitanju implementacije 14 prioriteta Evropske komisije, prokomentirao je na svom Twitter profilu Čović.

“Konstruktivan sastanak danas sa ambasadorima Sattlerom, Nelsonom, Izetbegovićem i Dodikom. Napredak u integraciji mora se postići u prvih šest mjeseci 2021. godine”, napisao je Čović.

Čović je ranije kraj šestog mjeseca navodio kao ‘crvenu liniju’ do koje se moraju usvojiti izmjene Izbornog zakona.

Imperativ HNS-a i HDZ-a bit će dogovor oko izmjena Izbornoga zakona BiH sukladno Sporazumu o izmjenama i dopunama tog zakona potpisanog u Mostaru sa SDA, izjavio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović 1. februara ove godine, ocijenivši kako je kraj šestog mjeseca krajnji rok da se u Parlamentu BiH usvoje izmjene spomenutog zakona.

HDZ BiH i HNS promatraju Izborni zakon BiH kao složeno političko pitanje te će insistirati da se njegove izmjene u Parlamentu BiH usvoje do kraja šestog mjeseca, i to je crvena linija ispod koje HDZ neće ići – kazao je tada Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a te sjednice HDZ-a BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj