SLIČNU ODLUKU DONIJELA I FRANCUSKA! Njemačka odobrila vakcinu “AstraZeneca” za osobe starije od 65 godina

Stalna agencija njemačkih vlasti zadužena za vakcinaciju odobrila je upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanije “AstraZeneca” za lica starija od 65 godina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Njemačke.

1.17 million doses of the AstraZeneca vaccine could expire in Germany

Agencija preporučuje da se period između dvije doze vakcine produži na maksimalno 12 sedmica.

“To je dobra vijest za starije ljude koji čekaju vakcinu. Oni se sada mogu brže vakcinisati. Uskoro ćemo izdati odredbu za sprovođenje obje preporuke”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

I Francuska revidirala raniji stav

Francuzi stariji od 65 godina s postojećim zdravstvenim problemima mogu primiti vakcinu AstraZenece, objavila je francuska vlada revidirajući svoj stav po tom pitanju.

Ova odluka predstavlja preokret u odnosu na raniji stav Francuske da ovu vakcinu mogu dobiti samo osobe mlađe od 65 godina.

Nakon što je vakcina AstraZenece odobrena u Europskoj uniji (EU), francuska vlada je odlučila da će s njom biti vakcinisane samo osobe mlađe od 65 jer u tom trenutku nije bilo dovoljno istraživanja koja bi potvrdili njenu učinkovitost kod starijih osoba.

“Ljudi pogođeni istovremenim bolestima mogu se vakcinisati AstraZenecom, uključujući one između 65 i 74 godine”, rekao je ministar zdravlja Olivier Veran.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj