U PONUDI VAKCINE ČETIRI PROIZVOĐAČA: Ujedinjeni Arapski Emirati bi uskoro mogli postati prva zemlja na svijetu koja je vakcinisala cijelu populaciju i postigla imunitet stada!

Ujedinjeni Arapski Emirati na putu su da budu među prvim zemljama koje su izašle iz pandemije COVID-19 vakcinacijom većine svog stanovništva u pokušaju da se vrate u normalu, pokazuju najnoviji podaci i izjave zdravstvenih stručnjaka.

EMIRATI123

„Uz predan napor vlade UAE u borbi protiv pandemije – na čemu smo iskreno zahvalni i spremnosti šire javnosti da podrži programe koje vodi vlada – UAE će uskoro biti prva zemlja koja će vakcinisati cijelu svoju populaciju i stoga dosegniti imunitet stada”, rekao je dr. Fouad al-Rahal, specijalista hitne medicine u međunarodnoj bolnici Bareen.

“Od početka pandemije vidjeli smo da vlada UAE poduzima sve zdravstvene mjere i slijedi međunarodne smjernice za sprječavanje i suzbijanje širenja virusa kao i za liječenje zaraženih Covidom19”, rekao je al-Rahal.

Zemlja Zaljeva trenutno je jedna od vodećih zemalja na svjetskoj razini u vakcinaciji, prema časopisu ‘Naš svijet u podacima’, koji nastaje u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta u Oxfordu. Podaci tog časopisa pokazuju da su UAE primijenili najmanje jednu dozu COVID-19 cjepiva na više od 60 posto stanovništva. Nacionalna uprava za upravljanje krizama i vanrednim situacijama u UAE takođe pokazuje da je u sedam emirata primijenjeno više od šest miliona doza vakcine, sa stopom od 60,82 doze na 100 ljudi.

Trenutno su u UAE dostupne četiri vakcine: Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sputnik V i Oxford-AstraZeneca.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj