ZAŠTITNO LICE FRANCUSKOG NOVOG VALA! 90-godišnji Jean-Luc Godard objavio: “Još dva filma pa mirovina”

Redatelj Jean-Luc Godard, ikona francuskog novog vala, čovjek koji je režirao klasike kao što su „Do posljednjeg daha“, „Ludi Pierott“, „Neobična banda“ i „Alphaville“, ima 90 godina i čini se da je konačno odlučio umiroviti se.

Jean-Luc Godard Reveals He's Begun Working on His Next Film

Tokom održavanja virtualnog filmskog festivala u indijskoj državi  Kerala, Godard je najavio svoje povlačenje nakon što snimi još dva filma koja ima u planu.  Naime, Godard trenutno dovršava pisanje dva scenarija, jedan koji radi za tv kompaniju Arte dok se drugi film zove „Funny Games“.

„Kada realiziram ta dva scenarija okončati ću svoj filmski život. Nakon toga reći ću ‘Doviđenja filmu’“, izjavio je neumorni Godard. Neumoran je jer već 66 godina režira filmove, posljednji mu je bio „Kaleidoskop“ (The Image Book) koji je imao premijeru 2018. godine na festivalu u Cannesu. Prošlog ljeta, kada je pandemija koronavirusa uzela maha, Godard je održao virtualni masterclass sa Lionelom Baierom, šefom filmskog odjela na fakultetu za umjetnost i dizajn u Lausanni. Već tada je Godard najavio rad na ova dva filmska projekta.

„Pandemija će imati utjecaja na te filmove ali ne direktno. Virus će se sigurno spomenuti jednom ili dva puta. Kada uzmemo sve u obzir, virus je oblik komunikacije. To ne znači da ćemo umrijeti od njega ali je lako moguće da nećemo uživati u životu“, izjavio je tada Godard.

Tijekom svoje karijere Godard je nagrađen počasnim Oscarom 2011. godine i počasnom nagradom Cesar. Od ostalih nagrada, pobijedio je 1965. godine na filmskom festivalu u Berlinu s filmom „Alphaville“ dok je 1983. godine pobijedio na festivalu u Veneciji s filmom „Ime: Carmen“.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj