Lajčak objasnio Kurtiju: Papir je već dogovoren, dogovorili su ga Vučić i Hoti, svi znaju o čemu se pregovara!

Specijalni predstavnik EU za dijalog Republike Srbije i Republike Kosova Miroslav Lajčak rekao je da je glavni zaključak njegove posjete da kod obje strane postoji volja da se dijalog nastavi.

LVV publishes photos of Kurti and Lajcak - no Albanian flag - KoSSev

Mislim da imamo dovoljno prostora i očekujem da će se taj prvi sastanak desiti u razumno vrijeme – nakon formiranja svih potrebnih institucija u Prištini i to bi moglo da bude sigurno prije ljeta, rekao je Lajčak, prenosi beogradski dnevni list “Danas”.

On je naveo da su u dijalogu do sada dogovoreni neki dijelovi – tekstovi u vezi s nestalim osobama, interno raseljenim, ali i u vezi s ekonomskom saradnjom. Na stolu je trenutno, kaže, imovina. Kad je riječ o Zajednici srpskih opština – od dogovorenog modela EU nije odustala.

Dijalog je apsolutno ključan za normalizaciju odnosa, za evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije. Meni je bitno da nijedan od aktera s kojima sam se susreo na Kosovu i u Srbiji nije postavio pitanje da li je potreban dijalog, i to je ključna poruka, istakao je Lajčak.

On je rekao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posjete ovog puta bilo to da se sastane s Kurtijem, koji je dobio snažan mandat od birača, i da razgovaraju o nastavku dijaloga.

Predstavnik EU navodi da Kurti nije bio upućen u dijalog, tako da mu je bilo, kako kaže, bitno da kosovskom zvaničniku da pune informacije o dijalogu.

Upitan da li je u Beograd ili Prištinu donio neki papir i pokazao ga potencijalnim pregovaračima, Lajčak kaže da “taj papir postoji naravno”.

Taj papir je već dogovoren između predsjednika Vučića i premijera Hotija. Oni znaju šta se pregovara, oni znaju tačno kakav je taj proces. A jeste, ja sam taj papir i neke druge papire donio i predao gospodinu Kurtiju sada, da on ima punu informaciju. I za mene je bilo bitno da on formuliše svoju platformu, svoj program i prioritete sa znanjem svega onoga što treba da zna, kad je riječ o dijalogu, navodi Lajčak.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj