‘SVI SMO MI BRAĆA’: Papa Franjo u historijskoj posjeti Iraku

Papa Franjo uputio se jutros u historijsku posjetu Iraku, javile su agencije. France presse je naveo da je avion u kojem je papa poletio sa aerodroma u Rimu.

Papa Franjo u historijskoj posjeti Iraku

Papa će apelovati na kršćane u Iraku, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata i progona. U centru Bagdada su za doček poglavara Rimokatoličke crkve istaknuti bilbordi sa likom pape, uz natpis “Svi smo mi braća”. 

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Hussein rekao je da Iračani s nestrpljenjem dočekuju papinu “poruku mira i tolerancije”. Papa Franjo je uoči posjete Iraku rekao da ide u mirovno hodočašće poslije godina rata i terorizma.

“Dolazim u hodočašće… da bih molio za oproštaj i pomirenje nakon višegodišnjeg rata i terorizma… i dolazim među vas u miru. Želim da vas upoznam, vidim vaša lica, posjetim vašu zemlju, drevnu kolijevku kulture”, rekao je papa u video poruci.

Papa je takođe izrazio želju da se “moli zajedno… sa braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija”, navodeći da irački narod smatra kao “jedinstvenu porodicu muslimana, Jevreja i kršćana”.

Papa će u nedjelju u Erbilu održati misu, a tokom trodnevne posjete će se sastati i sa najvišim šiitskim zvaničnikom u Iraku.

Rimokatolički poglavar je insistirao na putovanju uprkos porastu broj zaraženih koronavirusom u Iraku i zabrinutosti za njegovu bezbjednost. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj