STOLTENBERG SKEPTIČAN PREMA ‘STRATEŠKOJ AUTONOMIJI EU’: ‘EU ne može sama braniti Evropu, njenu odbranu osiguravaju USA, Velika Britanija i Turska, a one nisu članice Unije’

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako odbranu Evrope u značajnoj mjeri osiguravaju zemlje koje nisu članice Evropske Unije (EU), sa sjevera to čine Sjedinjene Američke Države (USA), Kanada i Velika Britanije, a s juga Turska.

90% stanovništva EU živi u NATO članicama

Stoltenberg je, u intervjuu za AFP, rekao da se odbrana Evrope temelji više na transatlantskim vezama nego na težnji za “strateškom autonomijom” koju EU već neko vrijeme nastoji ostvariti.

Naglasio je kako je većina zemalja EU-a saveznica NATO-a, te kako 90 posto stanovništva EU-a živi u zemljama članicama NATO-a. 

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo naporima EU-a da poveća izdvajanja za odbranu, ali kako je skeptičan prema “strateškoj autonomiji” koju zagovara francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Smatra kako EU ne može sama braniti Evropu. 

Tek 20 posto NATO-ovih izdvajanja za odbranu dolazi iz EU članica

Iako 90 posto stanovništva EU-a živi u zemljama NATO-a, Stoltenberg ističe da tek 20 posto NATO-ovih izdvajanja za odbranu dolazi iz tih zemalja. Podsjetio je i na to da se NATO suočava s mnogim izazovima poput Rusije, uspona Kine, cyber napada i međunarodnog terorizma.

“Ne vjerujem samo u Evropu niti samo u Sjevernu Ameriku. Vjerujem u stratešku solidarnost njih dviju unuatar NATO-a. Jer nijedna zemlja ili kontinent ne mogu sami riješiti sigurnosne izazove s kojima se danas suočavamo”, poručio je Stoltenberg. 

Generalni sekretar NATO-a naglasio je da geografski na sjeveru USA, Kanada i Britanija brane Evropu od Rusije, a nijedna od njih nije članica EU-a.

Kazao je kako Turska, koja također nije članica EU-a a koja na jugoistoku graniči s Irakom i Sirijom, igra vrlo važnu ulogu u odbrani NATO-a.  “Turska je izuzetno važna zemlja naročito u borbi protiv DAIŠ-a”, zaključio je Stoltenberg. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj