VIDEO: NASA-in rover prvi put vozio površinom Marsa, objavljene fotografije!

NASA-in rover Perseverance prvi put se kretao po površini Marsa. Kako se vidi na objavljenim fotografijama, robot težak tonu je prešao kratku udaljenost te se okrenuo u krug.

NASA-in rover prvi put vozio površinom Marsa, objavljene fotografije

Plan američke agencije je da Perseverance u roku od dvije godine prijeđe udaljenost od 15 kilometara.

Ključni cilj misije Perseverancea na Marsu su astrobiološka istraživanja koja uključuju potragu za znakovima drevnog mikrobnog života. Rover će analizirati geologiju planeta i prošlu klimu te utrti put ljudskom istraživanju Crvenog planeta i biti prva misija koja će prikupiti i pohraniti uzorke marsovskih stijena i regolita.

Perseverance je sletio u neistraženo područje – krater Jezero, nazvan po selu u BiH. Neke udoline koje vode do tog kratera nazvane su po rijekama Savi, Neretvi, Plivi i Uni.

Krater Jezero jedno je od najboljih mjesta za potragu za drevnim životom jer je prije nekih 3.9 milijardi godina vjerojatno bio ispunjen vodom. Dosadašnje analize pokazale su da su naslage u krateru bogate mineralima koji nastaju u prisutnosti vode, što znači da je ondje nekada mogao postojati i život. U sličnim sedimentima na Zemlji obično nalazimo fosile.

Naredne misije, koje NASA trenutno razmatra u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA), trebale bi na Mars poslati svemirske letjelice koje bi uzorke što će ih prikupiti Perseverance vratile na Zemlju radi podrobne analize.

Misija Perseverance Mars 2020 dio je NASA-inog pristupa istraživanju Marsa preko baze na Mjesecu. Uključuje misije Artemide na Mjesec koje bi trebale pomoći u pripremi za ljudsko istraživanje Crvenog planeta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj