VJERUJE SE DA DOLAZI IZ KINE?! U toku cyber udar neviđenih razmjera, na meti virusa ‘Hafnium’ deseci hiljada organizacija u USA

Iz Bijele kuće došlo je upozorenje na hakerske napade koje proživljava sistem elektroničke pošte Microsoft Exchange, a za koje se vjeruje da potječu iz Kine.

Microsoft accuses China over email cyber-attacks

Ovo je aktivna prijetnja. Svi koji se koriste njihovim serverima, od vlade i obrazovnih ustanova do privatnog sektora, moraju biti na oprezu – rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Microsoft je potvrdio da su hakeri iskoristili njihove servere kako bi napali svoje mete, a vjeruje se da su na udaru deseci hiljada organizacija.

Kako piše BBC, američke vlasti dulje vrijeme optužuje Kinu za cyber-špijunažu, što Peking negira. Psaki je novinarima rekla kako je Bijela kuća zabrinuta brojem pogođenih organizacija i pojedinaca, te rekla kako su ranjivosti Microsoftovog sistema mogle imati još teže posljedice. Prema nekim, neovisnim stručnjacima, čak je trideset hiljada organizacija dosad hakirano.

Jedan od Microsoftovih direktora, Tom Burt, sigurnosni proboj objavio je na svom blogu te otkrio da kompanija radi na ažuriranju sistema kako bi “zakrpile rupe” koje su omogućile hakerima da probiju sigurnost sistema.

MSTIC, Microsoftov centar koji se bavi sigurnošću, tvrdi kako s “velikom vjerovatnošću mogu reći da se radi o prijetnji sponzoriranoj od strane neke države, najvjerovatnije Kine”, a virus su nazvali Hafnium. 

Kako su objasnili, softveru je primarna svrha špijunaža, a naročito pokušava ukrasti informacije vezane uz istraživanje zaraznih bolesti, odvjetničke kompanije, visokoškolske ustanove te tvrtke koje sudjeluju u nabavi odbrambene opreme u USA.

Glasnogovornik kineske vlade poručio je kako Kina ne stoji iza najnovijih napada.

Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost poručio je svima da što prije skinu s interneta sigurnosne zakrpe.

BBC podsjeća kako je ovo osmi slučaj u posljednjih dvanaest mjeseci da Microsoft tvrdi kako su grupacije iz inozemstva napale sustave koji su od kritične važnosti za državu i društvo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj