JEDNA OD NAJOKRUTNIJIH PUSTINJA NA ZEMLJI! U Danakilskoj pustinji možete vidjeti jedini vulkan ispod nivoa mora, slane ravnice, mineralne izvore, sumporne jame…

Danakilska pustinja u Africi predstavlja jedno od najsušnijih, najdubljih i najtoplijih mjesta na svijetu. Otrovni plinovi, podrhtavanje tla, aktivni vulkani, sumporna jezera i vatrene temperature zraka čine Danakilsku pustinju u Etiopiji, najblaže rečeno, ‘paklom na Zemlji’. Prostire na sjeveroistoku Etiopije, jugu Eritreje i gotovo cijelom državom Džibuti

pustinja123456

Presušeni rukavac Crvenog mora

Smještena je u Afarskoj (Danakilskoj) depresiji, gdje se nalazi i jezero Asal, najniža tačka Afrike na –155 m ispod nivoa mora i predstavlja jedno od najekstremnijih mjesta na planeti.

Geološki gledano, ova pustinja je nastala kao presušeni rukavac Crvenog mora. Ova pustinja je poznata kao pakao na zemlji, jer se smatra najtoplijim mjestom budući da temperatura prelazi 60 stepeni Celzijusovih.

Klima u slanoj i suhoj pustinji je u najmanju ruku okrutna, ali iako je jedno od najnepovoljnijih mjesta na Zemlji za život, u Danakilskoj pustinji živi čak 130.000 stanovnika, uglavnom nomada stočara. U pitanju je narod Afari, koji se pored nomadskog stočarastva bavi kopanjem, vađenjem i prodajom soli, po kojoj je cijela pustinja i poznata.

Pored rudnika soli, Danakilska pustinja je poznata i po brojnim aktivnim vulkanima, među kojima su najpoznatiji Erta Ale i Dabahu.

Uprkos nepovoljnoj klimi, u jednom od najaktivnih vulkanskih područja na svijetu možete vidjeti krda afričkog divljeg magarca, grevijeve zebre, oriksa i naravno kamila.

Jedini vulkan na svijetu ispod nivoa mora, slane ravnice, mineralni izvori, sumporne jame

Unatoč neugodnim aspektima područja, postoji mnogo razloga i nevjerovatnih stvari koje privlače radoznale putnike. Na primjer, jedini vulkan na svijetu koji se nalazi ispod nivoa mora – nalazi se u ovoj pustinji. Pored vulkana, tu su i ogromne očaravajuće slane ravnice, mineralni izvori, sumporne jame, jezera lave i bare od kisele soli.

Danakilska-pustinja4

U pustinji Danakil možete uživati u nevjerovatnim pejzažima, koji nastaju kombinacijom soli i magme, a brojni predjeli podsjećaju i na Mjesečevu površinu, pa iznova privlače pažnju turista.

Danakilska-pustinja1

Ali, nije sam krajolik taj koji čini ovu regiju Paklom na Zemlji. Nedostatak resursa dovodi do čestih sukoba plemena oko vode i zemlje –  a oni idu tako daleko da zaštite svoju teritoriju, da su djeca-vojnici ovdje sasvim normalna pojava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj