‘UMRLI SU ZBOG VLADINIH GREŠAKA’: Porodice preminulih od Covida 19 u Velikoj Britaniji tuže Borisa Džonsona!

 Premijera Velike Britanije Borisa Džonsona tuži oko 2.000 porodica koje su izgubile jednog ili više članova familije zbog Covida 19, u pokušaju da natjeraju vladu da sprovede istragu jer žele pravdu zbog načina na koji se država nosila sa pandemijom koronavirusa.

Coronavirus: What hospital tests will Boris Johnson have as he battles  COVID-19? | UK News | Sky News

U Velikoj Britaniji je dosad preminulo 124.419 ljudi, što je najveći broj umrlih od ovog virusa u jednoj evropskoj državi. Britanija je peta je po broju umrlih u svijetu, iza SAD, Brazila, Meksika i Indije.

Grupa „Ožalošćene porodice koje traže pravdu” žele da primoraju vladu da sprovede javnu istragu o načinu na koji se Britanija borila sa pandemijom, prenio je Daily Mail.

Grupa advokata iz kancelarija Pit Vederbi i Elkan Albrahamson će pisati ministrima ovog mjeseca, kako bi ih obavijestili da se sprovodi sudska revizija.

Džonson je dosad odbijao da naloži ekspertizu vladinog odgovora na pandemiju koronavirusa, tražeći da se prvo smanji rizik od novih infekcija.

Advokati kažu da je ogroman broj Britanaca preminuo „bespotrebno, zbog vladinih grešaka” i da se istraga takođe mora sprovesti zbog ljudskih prava, piše londonski Times.

Grupa ožalošćenih porodica želi da spriječi da ponovo dođe do velikog broja preminulih, a tom prilikom su na svom sajtu napisali poruku: „Članovi porodica i država zaslužuju odgovore”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj