ZASJEDANJE SVEKINESKOG NARODNOG KONGRESA: “Jedinstvo Kine i Rusije je stub svjetskog mira, zalažemo se za autonomiju EU, a spremni smo produbiti i veze sa USA”

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je danas da je 2021. godina jedna od najznačajnijih za kinesku diplomatiju. On je dodao da će “‘Kina aktivno unaprijediti prijateljske odnose sa svim zemljama i neprekidno pojačavati međusobno razumijevanje sa svijetom”.

kina123

Na konferenciji za novinare tokom 4. Zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa Vang je rekao da će Kina aktivno pokretati međunarodnu saradnju u borbi protiv epidemije i izgraditi zajednicu zdravstva čovječanstva, da će unaprijediti izgradnju “Pojasa i puta”, dati doprinos oporavku svjetske ekonomije, i zajedno sa drugim zemljama rješavati klimatske promjene i druge globalne izazove, prenijela je Kineska medijska grupa (CMG).

Vang je rekao i da će se Kina zalagati za uspostavljanje novih međunarodnih odnosa i širiti zajedničke vrijednosti čovečanstva poput mira, razvoja, jednakosti, pravednosti, diplomatije i slobode.

Odgovorna Kina će svijetom širiti više toplina i nade i dodati više povjerenja i snage za zajednički razvoj svih zemalja”, istakao je Vang.

Po riječima kineskog ministra Kina i Evropa predstavljaju dvije važne snage u multipolarnom svijetu. Njihovi odnosi su ravnopravni i otvoreni i “Kina se nada da će EU nastaviti da ojačava svoju stratešku autonomiju, podržava koncept multilateralizma i ulaže napore u koordinaciji i saradnji velikih sila”.

Prema njegovim riječima saradnja i obostrana korist Kine i Evrope daju glavni ton bilateralnim odnosima.

Dvije glavne civilizacije trebale bi da imaju dijalog i razmenu, a ne da budu sistemski rivali. Kina će i dalje podržavati proces integracija Evrope i podržavati EU da igra veću ulogu u globalnim poslovima”, istakao je Vang podsjetivši da su u porteklih godinu dana kineski predsjednik Si đinping i evropski lideri uspešno održali tri video sastanka, da je potpisan Sporazum o geografskim oznakama Kina-EU i da su završeni pregovori o Sporazumu o investicijama između EU i Kine”.

“Jedinstvo Kine i Rusije stub svetskog mira”

Na pitanje o odnosima Kine sa Rusijom, Vang je odgovorio da Kina i Rusija trebaju odlučno unaprijediti odnose uprkos kompleksnoj situaciji u svijetu i postati model strateškog međusobnog povjerenja, saradnje i pravednosti.

“Jedinstvo Kine i Rusije predstavlja stub svjetskog mira i stabilnosti”, rekao je i dodao da se ove godine obilježava 20. godišnjica potpisivanja Sporazuma Kine i Rusije o dobrosusjedskoj saradnji i da će dvije strane unaprijediti sveobuhvatne strateške odnose partnerstva u više oblasti.

Kina i USA mogu da sarađuju

Na temu odnosa sa USA Vang je rekao da bi saradnja trebalo da postane glavni cilj Kine i USA i naglasio da se razvoj bilateralnih odnosa Kine i USA prvo mora pridržavati principa nemiješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

U isto vrijeme, Kina je spremna da poveća međusobno povjerenje sa svim stranama pod pretpostavkom poštovanja nacionalnog suvereniteta. Kina nikada neće prihvatiti neutemeljene optužbe i klevete i nikada neće dozvoliti drugim zemljama da krše njene ključne interese“, naveo je.

Vang Ji je rekao da Kina i USA mogu da sarađuju, a da spisak saradnje uključuje borbu protiv epidemije, ekonomski oporavak, klimatske promjene itd.

‘Kina je spremna da razgovara i da produbi saradnju sa USA. Kina se nada da će USA što prije ukinuti sva nerazumna ograničenja kinesko-američke saradnje”, istakao je .

Ocenivši da su “razlike i kontradikcije između Kine i USA kao dve države sa različitim socijalnim sistemom neizbježne”. “Neophodno da pojačamo iskrenu komunikaciju, kako bi se spriječile strateške pogrešne procjene i smanjio sukob”, dodao je.

Direktna ulaganja u Afriku porasla 100 puta

Vang je govorio i o saradnji sa Afrikom i kao najvažniju tačku je naveo pomoć svim afričkim zemljama u borbi protiv epidemije koroba virusa i u oporavku ekonomije podsjetivši da je Kina “do sada Africi 120 puta pružila materijal za borbu protiv epidemije, poslala grupe medicinskih stručnjaka u 15 afričkih zemalja, poslala vakcine u 35 afričkih zemalja i Savjetu Afričke unije”, kao i da su direktna ulaganja Kine u Afriku porasla 100 puta.

Govoreći o pitanju Hongkonga šef kineske diplomatije je rekao da je Peking “odlučan da se i dalje pridržava principa ‘jedna zemlja, dva sistema'” i ponovio da ”Hongkonžani vladaju Hongkongom” i da “Hongkong ima visok stepen autonomije”.

“Odanost domovini osnovna politička etika”

Vang Ji je naglasio da je “usavršavanje izbornog sistema Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga i sprovođenje principa da “patriote vladaju Hongkongom” praktična potreba za unaprijeđenjem cilja “jedne zemlje, dva sistema” i održavanjem hongkonške dugoročne stabilnosti.

‘Istovremeno time se sprovode ovlaštenja i odgovornosti koje su Ustavom povjerene Svekineskom narodnom kongresu, koje su u potpunosti ustavne, zakonske i razumne”, istakao je.

Vang Ji je rekao da je, bez obzira u kojoj se zemlji nalazili, odanost domovini osnovna politička etika koje se moraju pridržavati javni zvaničnici i oni koji se kandiduju za javne funkcije.

‘Tako je i u Hongkongu. Hongkong je Specijalni administrativni region Kine i dio Narodne Republike Kine. Ako niste patriote, kako možete voljeti Hongkong? Prelazak Hongkonga iz haosa u upravljanje u potpunosti je u skladu sa interesima svih strana, a takođe će pružiti čvršću garanciju za zaštitu prava stanovnika Hongkonga i legitimnih interesa stranih investitora”, naglasio je šef kineske diplomatije.

Govoreći o vakcinaciji protiv kovida-19 Vang je rekao da “i kineske i strane vakcine imaju isti efekat, sve dok su sigurne i pouzdane” ngalasivši da se Kina odlučno protivi ‘nacionalizaciji vakcina’ i ne prihvata stvaranje ‘imunološkog jaza’ ni pokušaje politizacije saradnje u vezi sa vakcinama.

Kina posebno ulaže napore u dostupnost i pristupačnost vakcina u zemljama u razvoju. Kina je već saopštila da će isporučiti 10 miliona doza vakcina protiv kovida-19 za program UN za raspodjelu vakcina, Kovaks, namijenjen pomoći siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije”, kazao je ”Nadamo se da će kineska vakcina donijeti više samopouzdanja i nade u globalnu borbu protiv epidemije”, dodao je.

On je rekao da se Kina dosljedno zalaže za multilateralizam koji je i metod za rješavanje svjetskih izazova i da se nada da će sve članice međunarodne zajednice zajedno uložiti napore, kako bi multilateralizam rasvijetlio put čovječanstva u budućnosti.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj