12 SAVEZNIH DRŽAVA TUŽILO BAJDENA: ‘Njegova izvršna uredba o klimatskim promjenama uništit će radna mjesta, ugušiti proizvodnju energije, okončati američku energetsku nezavisnost, suzbiti poljoprivredu, usporiti inovacije i osiromašiti radničke porodice’

Dvanaest američkih saveznih država tužilo je u ponedjeljak predsjednika USA Džoa Bajdena osporavajući njegov izvršni nalog o klimatskim promjenama potpisan prvog dana njegova mandata, navodeći da on nema ovlasti da donese ono što su oni opisali kao masovnu regulatornu ekspanziju koja će uništiti radna mjesta, podići cijene i osakatiti ekonomiju.

bajden1234

Predvođeni državnim tužiteljem Missourija Ericom Schmittom, 12 državnih tužilaca obrušilo se na izvršnu uredbu od 20. januara. „U praksi, naredba predsjednika Bajdena predstavlja širenje savezne regulatorne moći koja će zadirati u svaki aspekt života Amerikanaca – od njihovih automobila, njihovih frižidera i domova, do njihovih namirnica i računa za električnu energiju”, navodi se u dokumentu od 46 stranica.

Tužba je podnesena američkom okružnom sudu za istočni okrug Missourija. Ostale države u prijavi bile su Arkansas, Arizona, Indiana, Kansas, Montana, Nebraska, Ohio, Oklahoma, Južna Karolina, Tennessee i Utah.

“Ako Izvršni nalog opstane, nanijet će američkoj ekonomiji stotine milijardi ili biliona dolara štete u narednim decenijama”, kaže se u tužbi. “Uništit će radna mjesta, ugušiti proizvodnju energije, okončati američku energetsku nezavisnost, suzbiti poljoprivredu, usporiti inovacije i osiromašiti radničke porodice.”

Bajden je borbu protiv klimatskih promjena naveo kao prioritet svoje administracije, usmjeravajući savezne agencije prema izvršnom nalogu “da odmah počnu raditi na suočavanju s klimatskom krizom” predlažući nove propise i preokrenuvši mjere Trampove administracije.

Gospodin Schmitt rekao je da će uredba uzeti danak na “gotovo svaki aspekt ekonomije i domaćinstava Missourija”. “Prema izvršnoj uredbi predsjednika Bajdena, koju on nije imao ovlasti donijeti, ovi vrijedni ljudi koji su generacijama živjeli i obrađivali ovu zemlju mogli bi ostati u prašini”, rekao je gospodin Schmitt. “Od većih računa za energiju do izgubljenih poslova, ovo ogromno širenje savezne regulatorne moći može utjecati na gotovo svako domaćinstvo u ovoj državi.”

Bajden je također prvog dana potpisao naredbe za ponovno pridruživanje pariškom klimatskom sporazumu i ukidanje prekogranične dozvole za naftovod Keystone XL, što su pozdravile ekološke grupe.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] 12 SAVEZNIH DRŽAVA TUŽILO BAJDENA: ‘Njegova izvršna uredba o klimatskim promjenama uništit će… […]

Komentiraj