GRADIT ĆE DVA NOVA NUKLEARNA REAKTORA: Češka agencija izdala dozvolu za proširenje postojeće nuklearne elektrane!

Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je danas izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovani u centralnom dijelu zemlje.

South Korea CEO In Czech Republic To Pitch For Nuclear Plant Tender :: The  Independent Global Nuclear News Agency

Regulator SUJB izdao je odgovarajuću dozvolu nakon procjene projekta proširenja nuklearke prema zakonu o atomskoj energiji, koja je trajala godinu dana. Nisu utvrđene činjenice koje bi spriječile proširenje nuklearke, objavila je nuklearna fizičarka Dana Drabova, predsjednica SUJB-a.

Nuklearka Dukovani nalazi se gotovo 100 kilometara sjeverno od austrijske prijestonice Beča i oko 200 kilometara istočno od njemačkog grada Pasaua. Trenutno su u nuklearki u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina, ukupnog kapaciteta proizvodnje 2.040 megavata električne energije.

Struja proizvedena u toj nuklearki trenutno pokriva oko petinu ukupnih čeških potreba za električnom energijom.

Prema planovima češke vlade, prvi novi reaktor bi se trebao priključiti na elektromrežu između 2035. i 2037. godine, a troškovi izgradnje se procjenjuju na 7,5 milijardi eura. Vada u Pragu želi da do 2040. godine proizvodi više od polovine struje iz nuklearne elektrane.

Ekološki aktivisti, posebmo iz obližnje Austrije, duže vrijeme oštro kritikuju planove o proširenju nuklearke Dukovani, pri čemu upozoravaju da njena sigurnost u slučaju potresa nije primjerena i pozivaju na prelazak na obnovljive izvore energije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj