POVEZUJU SVOJE ELEKTRIČNE MREŽE! Kipar, Grčka i Izrael grade najduži i najdublji podvodni strujni kabl na svijetu

Kipar, Grčka i Izrael potpisali su danas inicijalni sporazum o izgradnji najdužeg i najdubljeg podvodnog strujnog kabla na svijetu, koji će prolaziti po dnu Sredozemnog mora, a koštat će oko 900 miliona dolara i povezat će njihove električne mreže.

Greece, Israel, Cyprus to Link Powergrids via Undersea Cable

-Projekat pod nazivom “Euroazijski interkonektor” pružit će rezervni izvor energije, u vanrednim okolnostima, rekao je izraelski ministar energetike Juval Štajnic, koji je došao u Nikoziju da potpiše memorandum o razumijevanju sa svojim kolegama.

Kiparska ministarka energetike Nataša Pilides rekla je da ovo predstavlja “odlučujući korak ka okončanju energetske izolacije ostrva, a samim tim i naše zavisnosti od teških goriva”.

Prema izraelskom Ministarstvu energetike, kabl će imati kapacitet od 1.000 do 2.000 megavata i očekuje se da će biti završen do 2024. Sa dužinom od oko 1.500 kilometara i maksimalnom dubinom od 2.700 metara, to će biti najduži i najdublji podmorski kabl za električnu energiju koji je ikad izgrađen, navodi se u saopštenju.

Kabl će omogućiti da primamo električnu energiju iz elektroenergetskih mreža evropskog kontinenta u vanrednim situacijama i, što je još važnije, podržat će našu sposobnost da značajno povećamo oslanjanje na solarnu proizvodnju energije, rekao je Štajnic.

Izraelsko Ministarstvo saopštilo je da je Evropska unija prepoznala kabl kao “projekat od zajedničkog interesa” i da je spremna da ga djelimično finansira.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj