DA SILVI VRAĆENA POLITIČKA PRAVA: Poništene presude protiv bivšeg brazilskog predsjednika!

Sudac Vrhovnog suda Brazila naredio je poništenje svih osuđujućih presuda bivšem predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi za korupciju, čime on postaje mogući protukandidat Jairu Bolsonaru na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE: Luiz Inácio Lula da Silva zabarikadirao se u  zgradi sindikata - GlobalCirSudac Edson Fachin u ponedeljak je donio odluku koja je poput bombe odjeknula Brazilom, tvrdeći da sud Curitibe koji je osudio Lulu u četiri procesa nije bio nadležan za te slučajeve, javlja Reuters. Te procese sada će voditi savezni sud Brazilije.

U očekivanju presuda bivšem predsjedniku Luli vraćaju se njegova politička prava. Državno odvjetništvo najavilo je da će se žaliti na presudu.

“Lula nedužan”, objavljeno je na Twitter profilu Radničke stranke koju je Lula osnovao 1980. godine.

Luiz Inacio Lula da Silva je odslužio godinu i pol zatvora za korupciju od aprila 2018. do novembra 2019. i zatim je oslobođen na temelju kolektivne odluke Vrhovnog suda, ali nije se mogao kandidirati.

Kad je zatvoren, bivši predsjednik je prema anketama bio favorit za izbore 2018. godine.

Dvije i pol godine kasnije prema nedavnom ispitivanju on je jedini kandidat koji može pobijediti Jaira Bolsonara na izborima 2022. godine. 50 posto ispitanih navodno je spremno glasati za Lulu, a 44 posto za Bolsonara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj