PRVI ZVANIČNI SUSRET OD SMJENE ADMINISTRACIJE U BIJELOJ KUĆI: USA i Kina pregovaraju o sastanku šefova diplomatije na Aljasci

Kina i USA razgovaraju o potencijalnom susretu svojih šefova diplomatije na Aljasci, objavio je list South China Morning Post.

Amerikanci i Kinezi pregovaraju o sastanku šefova diplomacije na Aljasci

To bi bio prvi visoki sastanak dviju vlada u vrijeme napetosti između Pekinga i Washingtona otkako je američki predsjednik Džo Bajden preuzeo dužnost u januaru.  Najviši dužnosnik za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yang Jiechi i ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji je tehnički podređen Yangu, mogli bi sudjelovati na sastanku s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Mogli bi se sastati u gradu koji se nalazi točno između Washingtona i Pekinga

Potencijalno mjesto susreta mogao bi biti grad Anchorage na Aljasci koji se nalazi na pola puta između Washingtona i Pekinga, a daleko od pozornosti međunarodnih medija, istaknuo je South China Morning Post. List sa sjedištem u Hong Kongu, za kojeg se navodi da ima dobre odnose sa službenim krugovima u Pekingu, naglasio je da lokacija još nije dogovorena, a nisu poznati ni drugi detalji sastanka.

Peking postavlja razne uslove

Odnosi Kine i USA pod Donaldom Trampom srozali su se nakon početka pandemije ‘kineskog virusa’ na najnižu razinu od uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja 1979. godine. Pandemija je onemogućila potpisivanje novog sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma između dvije zemlje koji je bio mnogo povoljniji po USA od sporazuma koji su zaključeni u eri Obamine administracije dok je kao potpredsjednik služio Džo Bajden.

Peking nudi novoj američkoj administraciji novi početak, ali nameće joj razne uvjete. Kina poziva USA da okonča uplitanje u kineska unutarnja pitanja, uključujući kritike iz Washingtona zbog kineskog postupanja prema Ujgurima i Hong Kongu.  Kina također poziva na kraj trgovinskog rata i da SAD prestane podupirati Tajvan kojeg Peking smatra dijelom Narodne Republike.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj