LARMANTNI PODACI UNICEFA: Zbog pandemije ugrožene generacije djece

Gotovo svi pokazatelji koji mjere razvoj djece i adolescenata su nazadovali tokom pandemije koronavirusa, što bi moglo imati trajne posljedice za cijelu generaciju, upozorava Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

Djeca-Glamoc-N1-I-1280x810

“Povećao se broj izgladnjele, izolirane, zlostavljane, tjeskobne djece, koja žive u siromaštvu ili prisiljeni na brak”, rekla je Henrietta Fore, direktorica UNICEF-a.

“Istodobno, smanjio im se pristup obrazovanju, mogućnostima socijalizacije i osnovnim uslugama kao što su zdravlje, prehrana i zaštita. Sve ukazuje na to da će djeca trpjeti posljedice pandemije u godinama koje dolaze”, dodala je.

Pozvala je na stavljanje djece “u središte napora za oporavak”, “dajući prednost” ponovnom otvaranju škola i pružajući socijalnu zaštitu obiteljima – uključujući i novčane transfere – kako bi se izbjegla “izgubljena generacija”.

UNICEF navodi i niz alarmantnih podataka

Iako je pandemija najviše pogodila starije osobe, djeca i adolescenti mlađi od 20 godina predstavljaju 13% od 71 milijun slučajeva koronavirusa identificiranih u 107 zemalja koji pružaju podatke prema dobi.

U zemljama u razvoju projekcije pokazuju porast siromaštva djece za 15%.

Šest do sedam milijuna djece više moglo bi patiti od pothranjenosti, što je porast od 14%, a što bi moglo rezultirati s više od 10.000 dodatnih smrtnih slučajeva mjesečno, uglavnom u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Za 168 milijuna školaraca širom svijeta škole su zatvorene gotovo godinu dana. Barem trećina onih čije su škole zatvorene nema pristup internetskom obrazovanju.

Najmanje jedno od sedmero djece i adolescenata bilo je podvrgnuto mjerama zatvaranja veći dio prošle godine, naglašavajući tjeskobu, depresiju i izolaciju.

Koronavirus je također doveo do obustave kampanja cijepljenja protiv drugih bolesti – počevši od ospica – u 26 zemalja, što je dodatno povećalo prijetnje zdravlju neimuniziranih ljudi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj