NAPADI NA NOVINARE: EU parlament raspravljao o gušenju medijskih sloboda u Mađarskoj, Poljskoj, ali i Sloveniji

Stanje u medijima je zabrinjavajuće u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji u kojima se guše medijske slobode i napadaju novinari, rekla je u srijedu potpredsjednica Europske komisije (EK) i većina zastupnika u Europskom parlamentu (EP).

European Union must act on media freedom in Poland, Hungary and Slovenia -  International Press Institute

Pandemija covida-19 je više no ikad pokazala koliko je bitna uloga novinara u informiranju građana. Potrebno je više nego ikad podržati rad medija, a ne stavljati na njih dodatni teret ili pritisak. Ne smije biti političkog pritiska”, rekla je zastupnicima Vera Jourova, potpredsjednica EK-a za vrijednosti i transparentnost. 

“Nažalost, posljednjih mjeseci događa se zabrinjavajući razvoj događaja”, istaknula je u raspravi na plenarnoj sjednici EP-a na temu “Pokušaji vlada na ušutkavanju medija” u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Rasprava se isprva trebala baviti samo Mađarskom i Poljskom, ali je na prijedlog socijaldemokrata proširena na Sloveniju. Vlada premijera Janeza Janše sve je češće meta kritika u Europskoj uniji. Napadi na novinarku portala Politico također su odjeknuli u javnosti.

U Mađarskoj je nedavno onemogućen rad jednoj od posljednjih neovisnih radio stanica, a u Poljskoj se uvodi zakon o oporezivanju prihoda od reklama za koji kritičari kažu da se radi o napadu na neovisnost medija.

Brojni eurozastupnici su zabrinuti zbog stanja medijskih sloboda u tim zemljama. Socijaldemokrati, liberali i zeleni kritizirali su položaj medija u sve tri države, a zastupnici EPP-a, grupacije kojoj pripada Janšina stranka, bili su kritični prema Poljskoj i Mađarskoj i Sloveniju uglavnom nisu spominjali.

Zastupnici EPP-a podržavaju prijedlog premijera Janše da EK uputi u Sloveniju misiju za utvrđivanje činjenica, što je izvršno tijelo EU-a nedavno odbilo.

Zastupnica iz Janšine Slovenske demokratske stranke Romana Tomc rekla je da je golema većina medija u Sloveniji lijevo usmjerena i optužila oporbu da raspravu koristi “za besraman napad” za rušenje vlade.

Za Franca Bogoviča iz Slovenske narodne stranke, koja je također dio EPP-a, diskusija o medijima je odraz unutarnjopolitičke borbe u zemlji, a ne pravog stanja u Sloveniji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj