Umro izumitelj audiokaseta Lou Ottens

Lou Ottens, nizozemski inženjer koji je izumio audiokasete, umro je u dobi od 94 godine, prenio je BBC. Procjenjuje se da je u svijetu prodano više od 100 milijardi audiokaseta od njihova izuma 1960-ih.

Umro izumitelj audiokaseta Lou Ottens

Ottensov izum promijenio je način na koji su ljudi slušali muziku, a proteklih godina uočava se povratak audiokaseta na tržište.mInženjer je umro u svom domu u Duizelu tokom prošlog vikenda, objavila je njegova obitelj.

Ottens je 1960. postao voditelj Philipsova odjela za razvoj proizvoda i njegov tim je tamo osmislio audiokasete. Proizvod je 1963. predstavljen na Berlinskom sajmu radijske elektronike i uskoro je osigurao svjetsku slavu.

Ottens je s kompanijama Philips i Sony patentirao model nakon što su brojne japanske kompanije počele proizvoditi audiokasete u raznim veličinama. Na 50. godišnjicu predstavljanja kaseta kazao je za magazin Time da je taj proizvod od prvog dana bio senzacija.

Kasetofoni su se proteklih godina neočekivano počeli vraćati u modu i brojni glazbenici među kojima i Lady Gaga i The Killers objavili su svoju glazbu na kasetama. U Britaniji je prodaja kazeta u prvoj polovici 2020. povećana 103 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u SAD-u prodaja audiokaseta porasla je 23 posto u 2018. u odnosu na prethodnu godinu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj