(FOTO) Atrakcija u Pragu: Ulica široka svega 50 centimetara, ima i svoje semafore

Ako ste se ikad zatekli u Pragu usred turističke gužve i izgubljeni među deset grupa stranaca, sigurno ste poželjeli skrovito mjesto samo za sebe, za koje niko drugi ne zna. Evo jedne male tajne: to mjesto postoji, samo ga mnogi ne primijete u prolazu, a smješteno je u centru grada.

2-DA0-F48900000578-0-image-a-13-1445428745053-1000x555

Riječ je o najužoj ulici Praga u prekrasnom, starom dijelu grada. Ovo je ulica za jednu osobu (ili jednu kolonu). Naime, dugačka je oko 10 metara i široka svega 50 centimetara. Nezgodno je da se dvoje ljudi u njoj zaobiđe, osim ako ste oboje baš vitki.

Toliko je uska da ima semafore na oba kraja za pješake koji označava kada možete ući, tj. kada ste sigurni da niko iz suprotnog smjera ne dolazi. I vi ste taj koji klikće na taster označavajući onima s druge strane da ulazite.

S obzirom na to da ipak možete s jednog kraja ulice vidjeti drugi i procijeniti to bez semafora, riječ je više o simpatičnoj instalaciji koja daje poseban šarm ulici. Malo ko ga doživljava ozbiljno i više služi za poziranje pred kamerama nego za regulisanje saobraćaja.

Kad ponovo budete obilazili Prag ovu uličicu potražite u kvartu Mala strana, tj. mala četvrt. Blizu je slavnog Karlovog mosta, a zove se Vinarna Certovka.

Kraj nje se nalazi i dobar restoran, a njegov vlasnik rado gostima prepričava urnebesne anegdote iz ulice kojima svjedoči kada je turisti nanjuše.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj