DOPREMLJENO 26.400 DOZA! Preko COVAX-a u BiH stigle i vakcine AstraZenece: U međuvremenu građani BiH se masovno vakcinišu u Beogradu!

Večeras je na Međunarodni aerodrom Sarajevo dopremljena vakcina AstraZeneca kupljena u okviru mehanizma COVAX.

ASTRA-ZENECA123

U skladu sa prethodnom najavom, dopremljeno je 26.400 doza. Vakcine su odmah po dolasku upućena prema krajnjim korisnicima, nadležnim entitetskim vlastima. Podsjećamo da je u prijepodnevnim satima dopremljeno 23.400 doza Pfizer  vakcina, čime su započete isporuke iz COVAX mehanizma, saopćava Ministarstvo civilni poslova BiH.

Pojedini mediji su javili kako je u Sarajevo stigla i ranije obećana turska donacija 30.000 kineskih vakcina, ali je ta informacija ubrzo demantovana. Do zabune je navodno došlo jer je letom iz Istanbula ustvari dopremljena Astra Zeneca nabavljena preko COVAXA.

Masovna vakcinacija bh. građana u Srbiji

U posljednjih nekoliko dana veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine vakcinisan je u Srbiji, a do ponedjeljka će taj broj biti još veći. Dovoljan je bh. pasoš, prebivalište bilo gdje na teritoriji BiH, a od prije nekoliko dana nije potrebna ni najava.

Fotografije sa beogradskog sajma, gdje se odvija proces vakcinacije, sadržavaju i neka poznata lica bh. političke scene.

Kako je vidljivo radi se o pomoćniku federalnog ministra zdravstva Goranu Čerkezu, kojeg je objektiv fotoaparata “uhvatio” baš na mjestu gdje se vakcinišu bh. građani i to u trenutku dok vakcinacija traje. Drugi je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik.

Čelik je kratko Klixu potvrdio da se danas vakcinisao u Beogradu. Goran Čerkez je potvrdio da je boravio u Beogradu danas, ali da se, kako je rekao, nije vakcinisao. Razloge posjete nije otkrio.

Zanimljiva je, međutim, njegova izjava koju nam je dao na naše pitanje da li se vakcinisao.

U isto vrijeme, nemam dileme da bih se vakcinisao da sam mogao. Pogotovo jer na taj način ne oduzimam vakcinu niti jednom čovjeku koji je prioritet u mojoj državi. A rekao sam da nisam bio planiran ni za prvu dozu vakcina koje su stigle jer smatrao sam da moje kolege koje rade u covid ambulantama trebaju biti prioritet. Tako se i desilo da su vakcine došle a ja sam u 90 minuti dobio teži oblik covida. Praktično sam pobjegao grobaru sa lopate”, dodao je Čerkez.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj