VLASTI U TEHERANU SE PRAVE DA NE VIDE GENOCID NAD UJGURIMA?! Iran i Kina potpisali sporazum o strateškoj saradnji u trajanju od 25 godina

Kineski i iranski ministri vanjskih poslova potpisali su sporazum o strateškoj i trgovinskoj suradnji u trajanju od 25 godina. Potpisivanje se odvilo na svečanosti koja se izravno emitirala na državnoj televiziji.

China and Iran sign 25-year agreement to expand ties | Financial Times

“Na naše odnose s Iranom neće utjecati trenutačna situacija, oni će biti trajni i strateški”, citirale su agencije kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, koji je sporazum potpisao uz kolegu Mohamada Javada Zarifa. “Iran neovisno odlučuje o svojim odnosima s drugim zemljama i nije poput nekih zemalja koje mijenjaju svoj stav jednim telefonskim pozivom”, dodali su. 

PROČITAJTE JOŠ:

GENOCID NAD UJGURIMA! Logori, tortura, sterilizacija – sve po naredbama iz Pekinga: ‘Slomite im korijene i zatrite porijeklo‘

“Sporazum je primjer uspješne diplomacije”

Wang se susreo s predsjednikom Hasanom Rouhanijem prije potpisivanja sporazuma, koji uključuje ​​kineska ulaganja u ključne sektore kao što su energetika i infrastruktura. “Sporazum je primjer uspješne diplomacije”, rekao je Rouhanijev savjetnik Hesamedina Ashenu za iranske medije. “Snaga zemlje je u njezinoj sposobnosti da se pridruži koalicijama, a ne da ostane izolirana”, dodao je.

Kina, jedan od najvećih iranskih trgovinskih partnera i dugogodišnji saveznik, dogovorila se 2016. godine da će tokom desetljeća povećati bilateralnu trgovinu više od deset puta, na 600 milijardi dolara. Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak da će Peking pokušati zaštititi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i braniti legitimne interese kinesko-iranskih odnosa.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

SISTEMATSKI ZLOČINI POD KONTROLOM KOMUNISTIČKE PARTIJE! USA kineske zločine nad Ujgurima okvalifikovale kao genocid!

ZBOG ZLOČINA NAD UJGURIMA! EU uvodi sankcije Kini, Peking poručuje da ‘neće posustati’

STRAVIČNE METODE REPRESIJE KINESKE KOMUNISTIČKE PARTIJE: Prisilan tretman Ujgura na koronavirus nepoznatim lijekovima

PRIMORAVAJU IH NA KORIŠTENJE ‘LIJEKOVA’: Kina pod plaštom borbe protiv pandemije zatvorila Ujgure u kuće

Najpoznatiji brendovi na udaru kritika: “Gotovo cijela modna industrija zasnovana na prinudnom radu Ujgura u Kini”

(VIDEO) Kako žive Ujguri u Kini? Objavljen video koji pokazuje uslove u prisilnom radnom logoru

IZVJEŠTAJI UN-a: Milion Ujgura u ‘masovnim logorima’ u Kini

Objavljeno u:

Komentiraj