UPRKOS BROJNIM DOKAZIMA?! Blinken nagovijestio da USA neće poduzimati kaznene mjere protiv Pekinga zbog propusta u odgovoru na pandemiju COVID-a 19!

Državni sekretar USA Antony Blinken u nedjelju je sugerirao da njegova zemlja neće poduzimati kaznene mjere prema Kini zbog rukovanja pandemijom COVID-19, već je rekao da će vladin fokus “morati biti na izgradnji snažnog sistema koji će spriječiti slične scenarije u budućnosti”.

analni-testovi-kina

“Moramo imati odgovornost i za prošlost, ali mislim da naš fokus mora biti na izgradnji jačeg sistema za budućnost”, rekao je Blinken, pozicionirajući se nasuprot svom prethodniku Mikeu Pompeu koji je tražio da Kina bude kažnjena.

Mislim da je glavno pitanje za nas osigurati da učinimo sve što je moguće da spriječimo novu pandemiju, čak i dok prolazimo kroz ovu, ili u najmanju ruku, osigurati da možemo na mnogo učinkovitiji način ublažiti bilo koji šteta načinjena ako se nešto dogodi u budućnosti “, rekao je Blinken.

Veliki dio priprema za buduću pandemiju, rekao je Blinken, bio bi “uspostavljanje sistema, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju koji ima transparentnost, koja uključuje razmjenu informacija i pristup međunarodnim stručnjacima na početku nečega poput ovoga .” “To će zahtijevati puno reformi, između ostalog da i Kina radi stvari koje nije radila u prošlosti.”

Blinken je takođe izrazio zabrinutost zbog predstojećeg izvještaja WHO-a o porijeklu izbijanja koronavirusa zbog uloge kineske vlade u ‘pomaganju’ autorima.

Riječi koje sada služamo od šefa američke diplomatije razlikuju se od onoga što je izjavljivao tokom svog saslušanja za potvrdu mandata u u januaru, kada je Blinken pred Senatom kazao da je ‘Kina zavarala svijet u vezi s izbijanjem pandemije koronavirusa’, prenosi New York Times..

Blinkenove primjedbe dolaze nakon što je bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfield uzburkao javnost komentarima CNN-u u kojima je rekao kako vjeruje da virus koji izaziva bolest COVID-19 potječe iz kineskog laboratorija u Wuhanu.

Podsjećamo, ranija administracija predsjednika Trampa držala je Peking odgovornim u najmanju ruku zbog namjernog prešućivanja informacija o razmjerama opasnosti koronavirusa, čime je omogućeno izbijanje globalne pandemije, budući da se države širom svijeta nisu mogle adekvatno pripremiti za ono što je uslijedilo. Pojedini visoki zvaničnici Trampove administracije tvrdili su čak da imaju dokaze koji jasno pokazuju da je virus ili ‘pobjegao’ ili namjerno pušten iz laboratorija u Wuhanu, dok je američki predsjednik koronavirus redovno nazivao ‘kineskim virusom’. Zbog neprimjerenih veza sa Pekingom i, kako je Washington tvrdio, saučesništva WHO-a u zataškavanju pandemije, Tramp je povukao USA iz Svjetske zdravstvene organizacije. U prvim danima nakon inauguracije Bajden je ponovo vratio USA u WHO.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

ISTAKNUTI AMERIČKI VIROLOG OTVORENO O PORIJEKLU VIRUSA! Robert Redfield: ‘Virus koji uzrokuje Covid-19 potječe iz laboratorije u Wuhanu, drugačije objašnjenje nije biološki održivo’

AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: ‘Kina je diplomate USA u Pekingu podvrgnula analnom testu na koronavirus’

AMERIČKI OBAVJEŠTAJNI IZVORI POKAZUJU DA JE KINA UMANJIVALA RAZMJERE PANDEMIJE! Savjetnik za nacionalnu sigurnost USA: “Nismo u mogućnosti da potvrdimo nijedan od brojeva koji dolaze iz Kine”

KINA ŽELI SVJETSKU DOMINACIJU, A DEMOKRATE TO PODCJENJUJU! Haley: ‘Žele srušiti Ameriku i to su skoro učinili s koronavirusom’; Crenshaw: ‘Radimo na zakonu koji će omogućiti tužbe protiv Kine zbog štete koju nam je prouzrokovala pandemija koronavirusa’

Objavljeno u:
  1. […] sedmice državni sekretar Antony Blinken bio je nedorečen kad su ga pitali hoće li Washington smatrati Peking odgovornim za način na koji je rukovodio […]

Komentiraj