KONAČNO STAJALIŠTE! Iran ne želi korak po korak, traži da USA ukine sve sankcije

Ministarstvo vanjskih poslova Irana ocijenilo je u subotu da je postepeno ukidanje, “korak po korak”, sankcija toj zemlji potpuno neprihvatljivo.

How Biden might tackle the Iran deal - Axios

Konačan stav Irana je ukidanje svih američkih sankcija”, citirala je iranska televizija glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Saeda Khatibzadeha, prenosi Reuters.

Glasnogovorica State Departmenta Jalina Porter izjavila u petak da će fokus razgovora sljedeće sedmice u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama iz 2015. godine biti na koracima koje Teheran treba preduzeti kako bi svoju politiku usaglasio s tim sporazumom.

Sporazum Irana s velikim silama (USA, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) iz 2015. godine predviđa ograničavanje iranskog nuklearnog programa na mirnodopske svrhe u zamjenu za ukidanje sankcija.

Khatibzadeh je rekao da USA treba ukinuti sve sankcije koje je nametnuo bivši američki predsjednik Donald Tramp, koji je 2018. godine napustio sporazum i vratio Iranu žestoke sankcije.

Iran je ranije govorio da je otvoren za dogovor o postepenom ukidanju sankcija, ali je promijenio poziciju nakon što je Džo Bajden od dolaska u Bijelu kuću odbijao ukinuti ih, govoreći da Teheran prvo treba početi poštovati odredbe sporazuma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj