Ukrajina sa NATO-om priprema najveće vojne manevre od vremena hladnog rata!

Predstavnik Ukrajine u trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič izjavio je da su vojne vježbe NATO-a „Defender Europe 2021” neophodne kako bi se uvježbao scenario rata sa Rusijom.

Massive, Army-led NATO exercise Defender Europe kicks off

Počele su velike vojne vježbe NATO-a pod nazivom ‘Defender Europe 2021’ što u prijevodu znači ‘zaštiti Europu’. Njihov smisao je da se u vodama od Baltičkog do Crnog mora uvježbava, pa budimo otvoreni, rat sa Rusijom, tema oružane konfrontacije sa Rusijom”, rekao je diplomata za televiziju „Ukrlife TV”.

Prema njegovim riječima, Alijansa je već započela koncentrisanje i prebacivanje snaga, kao i organizaciju logističkih pitanja.

Glavni fokus su Balkan i Krim i sve što je sjevernije od Krima. To su otvoreni izvori, to niko ne krije”, dodao je Arestovič.

NATO će u maju i junu održati najveće vojne manevre od vremena hladnog rata – „Defender Europe 2021”. Planirano je da se uvježbavaju odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Europi i u baltičkim zemljama. Aktivno će biti uključene Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj