NI KINEZI NE ŽELE KINESKU VAKCINU?! Raširena praksa prisilne vakcinacije u Kini, građani zabrinuti jer na osnovu ranijih negativnih iskustava, kineske vakcine smatraju neefikasnim ili nedovoljno ispitanim!

Stanovnici Kine proteklih su sedmica na društvenim mrežama protestovali protiv obveznih zahtjeva za cijepljenjem koje izdaju lokalna preduzeća, univerziteti i vladini odjeli. Neki korisnici Weiba – kineskog odgovora na Twitter – rekli su da su prisiljeni vakcinisati se sumnjivom kineskom vakcinom na svom radnom mjestu unatoč zabrinutosti zbog djelotvornosti i zdravstvenih implikacija posebno kod osoba koje planiraju trudnoću piše Newsweek.

kineska-vakcina

Žena po imenu Duan Da Dan objavila je 31. marta na kineskom jeziku na web stranici društvenih mreža Weibo: „Stvarno me živcira što me poslodavac prisiljava na vakcinaciju čak i ako planiram zatrudnjeti. Nikada nije uziman u obzir mogući utjecaj vakcine na fetus. “ Druga korisnica interneta tvrdila je u objavi Weiboa na kineskom jeziku 30. marta da pati od alergija. Međutim, uznemirilo ju je što je poslodavac svakodnevno vrši pritisak na nju da se cijepi, iako se pouzdano ne zna kakvu bi to reakciju kod nje moglo izazvati.

Vakcinacija kineskom vakcinom kao politički cilj

Epoch Times saznao je da je lokalna udruga tržnica u provinciji Hainan na jugu Kine postavila pravilo da niko ne smije ulaziti na tržnice bez potvrde o cijepljenju. Prodavač povrća s prezimenom Liu na tržnici Honggang u gradu Sanya, provincija Hainan, rekao je da niko ne može ući na tržnicu ako nije primio cjepivo. “Obavijest smo dobili tek 23. marta, ali moramo se cijepiti 24. marta”, rekao je Liu. Dodao je da je smanjeni promet kupaca doveo do pada prodaje za trećinu. “Istina je u cijelom gradu Sanya. Obavezno je “, nastavio je Liu. “Niko to ne želi … niko ne može reći kakav će utjecaj imati na naše zdravlje.” Prodavač morskih plodova s ​​prezimenom Wang izvijestio je da se rano ujutro 24. marta više od 100 pripadnika gradskog administrativnog i policijskog osoblja pojavilo kako bi čuvalo tržnicu. Ispitali su zdravstvene iskaznice kod svakog posjetitelja prije nego što su ih pustili unutra.

Izvještaji iz Wanninga, obalnog grada u kineskoj južnoj provinciji Hainan, otkrili su da je općinska vlada započela stavljanje na crne liste stanovnika koji su odbili cijepljenje. Obavijest koju je izdao grad kružila je u vijestima i pokazivala popis zabranjenih aktivnosti za one koji tek trebaju biti cijepljeni. Nisu imali pristup javnom prijevozu, tržnicama, supermarketima, hotelima i restoranima, ali također su iste osobe stavili na crnu listu, isključujući ih iz državnih potpora. Isti je bilten upozorio na štetne posljedice za njihovu djecu i njihovo buduće školovanje i rad.

Dokazi pokazuju kako je vakcinacija još uvijek nedovoljno istraženom kineskom vakcinom više od osobne stvari; smatra se važnim političkim zadatkom koji će se obavljati u svim kineskim preduzećima, školama i društvenim centrima. Nedavno je Sokon Group, velika privatna kompanija u gradu Chongqingu na jugozapadu Kine, zahtijevala da njezini zaposlenici dovrše cijepljenje kao kritičan politički zadatak, prema internoj obavijesti koja je došla do medija. Dokumentom od 25. marta zahtijeva se da sve kompanije u okviru koncerna “cijepljenje kineskom vakcinom shvate kao ključni politički zadatak” i izvršavaju svoju obavezu koja se “načelno primjenjuje na sve zaposlenike u dobi između 18 i 59 godina, osim trudnica ili dojilja … a cijepljenje bi trebalo biti završeno u lokalnim gradskim bolnicama do 30. aprila 2021. ” “Koja god poslovna jedinica ili pojedinac ne reagira pravilno na cijepljenje ili počini pogrešku, smatrat će se odgovornim”, navodi se u obavijesti.

U kineskoj javnosti postoji kolebanje oko upotrebe domaćih vakcina zbog zabrinutosti zbog djelotvornosti cjepiva. Sredinom februara, istraživanje među 756 medicinskih radnika u provinciji Zhejiang na jugu Kine pokazalo je da je samo 28 posto ispitanika željelo cijepiti se nakon što su im na raspolaganju stavljene vakcine kineskih proizvođača, navodi kineski Journal of Vaccines and Immunization. Dokazi upućuju na to da su kineske vlasti zabrinute zbog trenutne brzine primjene cijepljenja, koja je sporija od očekivane, iako je dato više od 100 miliona doza, prema kineskim državnim medijima.

Kina vakcine upitne efikasnosti dijeli besplatno siromašnim zemljama radi testiranja

Brojni su građani uznemireni jer o kineskoj vakcini nisu javno dostupni rezultati ispitivanja. Pojedine studije sugerirala da je stopa učinkovitosti cjepiva Sinopharm samo 11,5 do 33 posto, navodi se u izvješću od 10. marta na Speevru, kalifornijskoj platformi za financijsku tehnologiju. U Hong Kongu je 11 stanovnika umrlo nakon što su primili injekcije CoronaVac, cjepiva koje je razvio kineski proizvođač lijekova Sinovac. Uzroci smrti su pod istragom, prenose hongkonški mediji. Uz to, nalazi iz Brazila u kasnoj fazi ispitivanja pokazuju da je utvrđeno da je ta kineska vakcina učinkovita samo 50,4 posto.

Odvjetnik aktivista s prezimenom Wu rekao je američkim medijima da su i kineski javni službenici prisiljeni primati neprovjerene kineske vakcine, iako se navodi da su oni na listi čekanja. Naglasio je da su cjepiva kineske proizvodnje nepouzdana i da je nemoguće da Kina razvije vakcine u kratkom vremenskom razdoblju, s obzirom na historiju prethodnih nesreća s cjepivima koje su dovodile do smrti djece i slučajeva invalidnosti odraslih. Wu je primijetio da je šokantno da kineske vlasti promoviraju kineska cjepiva za više od milijardu građana, dok je jasno da su loše kvalitete. “Oni stvarno uzimaju živote građana zdravo za gotovo”, dodao je.

Podsjećamo, Kineska komunistička partija prvi put u historiji Kine počela je izvoziti vakcine u svijetu. Budući da sa naučnom zajednicom nije podijelila iskustva i podatke iz treće faze kliničkih ispitivanja, cjepiva Cinofarm/Kinofarm i Sinovac se u većini država svijeta uzimaju sa rezervom. Zbog toga ih Kina mahom besplatno poklanja siromašnim zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike (Pakistan, Kambodža, Peru…) jer se nada da će tako dobiti priliku da ih testira i naučno verifikuje budući da su države kojima donira vakcine obavezne slati Kini sve podatke o zdravstvenom stanju vakcinisanih građana.

Većina razvijenih zapadnih država opredijelila se za vakcine poput Moderne, Pfizera i Astra Zenece, a Europska agencija za lijekove trenutno razmatra rusku aplikaciju za registraciju vakcine Sputnik V. Vakcinacija jeste i treba biti imperativ u procesu borbe protiv pandemije, ali USA i EU ne žele na svojim građanima testirati kineske vakcine. Od članica EU, jedino je mađarska Vlada Viktora Orbana, pristala na svoju ruku, mimo volje zvaničnog Brisela, koristiti kineski Cinofarm.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

KOMUNISTIČKA KINA PRVI PUT U HISTORIJI IZVOZI VAKCINE! Stručnjaci upozoravaju na nedostatak valjanih podataka i napominju da se kineske vakcine još uvijek testiraju!

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Kineska vakcina je testna uzimajte samo Zapadne vakcine.

    Reply

Komentiraj