USA traže objašnjenje od Moskve za provociranje Ukrajine, za to vrijeme Rusija u Japanskom moru testirala krstareću raketu Kalibar!

USA traže od Moskve objašnjenje za “provokacije” na granici sa Ukrajinom, saopćio je State Department, povodom izvještaja da se gomilaju ruske trupe blizu Ukrajine.

Russian navy conducts major war games in Bering Sea | Rome Daily Sentinel

Glasnogovornik State Departmenta Edward Price je rekao da bi USA bile zabrinute ukoliko bi Rusija izvela bilo koji potez koji bi zastrašio Ukrajinu, bilo na ruskoj ili ukrajinskoj teritoriji, prenosi Reuters.

Priceov komentar dolazi nakon telefonskog razgovora od petka između predsjednika USA Joe Bidena i ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, koji je rekao da Ukrajina ima “bezrezervnu podršku Amerike u sukobu sa ruskim separatistima” na istoku zemlje.

Rusija je demantovala da kretanje ruske vojske predstavlja prijetnju Ukrajini.

Rusija: U Japanskom moru testirana krstareća raketa Kalibar

Ruska ratna mornarica testirala je u Japanskom moru, sa fregate “Maršal Šapošnjikov”, krstareću raketu tipa “Klibar” i ispalila je na kopneni cilj. Raketa je na vrijeme i kako je planirano, pogodila metu na rtu Surkum udaljenom hiljadu kilometara, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, prenio je TAS S.

Let krstareće rakete nadzirala je ruska Pacifička flota, kao i mornarička avijacija koja je ujedno i kontrolisala područja na putanji projektila i ciljnu oblast na koju je ispaljen. Izvori iz ruskog vojno-industrijskog odbrambenog kompleksa potvrdili su da će se modernizovana ratna fregata “Maršal Šapošnjikov” pridružiti Pacifičkoj floti ruske ratne mornarice prije kraja ove godine.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj